Filmhamnen

I dag produceras merparten av svenska tv-program i området runt Gärdet. Vid Gärdets västra gräns ligger de stora offentliga institutionerna Sveriges Television och Svenska Filminstitutet. På andra sidan Gärdet ligger TV4 på Tegeluddsvägen och ett stort antal medieföretag i Frihamnen.

Det första fristående produktionsbolaget som kom till Värtahamnen var Mekano Film & Television som 1985/86 flyttade in på Malmvägen. Mekano sysslade då med reklamfilm eftersom det då inte fanns någon marknad för tv-produktionsbolag i Sverige.

Eftersom de flesta byggnaderna i Värtahamnen skulle rivas kom produktionsbolagen i Värtahamnen i stället att flytta till Frihamnen. Här finns stora och flexibla byggnader. Området ligger nära city men ändå finns det gott om parkeringsplatser. Dessutom är det nära till uppdragsgivare, finansiärer och samarbetspartner, dels SvT och TV4, dels Svenska Filminstitutet och flera andra företag och organisationer som huserar i Filmhuset. Dessutom finns en stor tv-studio i Magasin 7 där bland annat Idol och Körslaget har spelats in.

Fyra stora mediegrupper och flera andra företag finns nu i eller nära Frihamnen. Bland de tv-program som har producerats här finns Bron, Stjärnorna på slottet, Fångarna på fortet, Parlamentet, Solsidan och de svenska Millenniumfilmerna. I den amerikanska Stieg Larsson-filmen The Girl with the Dragoon Tatoo användes Stadsarkivets lokaler i Magasin 3 som kontor och arkiv i Vangerkoncernen. I medieklustret finns också flera underleverantörer och samarbetspartners till produktionsbolagen som bland annat tillhandahåller kostymer, ljudeffekter och teknisk utrustning.