Aktivera singelklick

Läs upp webbplatsen

Tips: Du kan klicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst

En röststark borgmästare

Av de goda egenskaper en luckbas borde äga uppfyllde Linus framförallt den att ha goda röstresurser. Han kallades även Borgmästarn och det var i Sundbyberg han utövade sitt ämbete.

Han hade i sina yngre dar, trots att han inte var särskilt storväxt, varit en kraftkarl. En gång hade han tagit en femtio kilos potatissäck, som han köpt av en skeppare i Stadsgården, och burit den hem till Sundbyberg. Han hade för tillfället saknat spårvagnspengar.

Borgmästarn var i fyra dagars tid luckbas på kaffelossning i Frihamnen. Med sin onaturligt genomträngande röst – den var som en mistlur – ropade han varje kväll "övertid, två timmar" till sitt gäng och fick på så sätt alla i hela hamnen att jobba över. Även på de båtar, där övertiden var oönskad, hördes han och då jobbades det över där också.

Fjärde kvällen skrek han "färdig båt" vilket ju betydde att nu skulle fartyget göras färdigt för avgång och det gällde övertid. Detta hördes över hela hamnen, men även byggnadsarbetarna på Lidingösidan uppfattade något och de tyckte sig höra "färdig kåk" med påföljd att byggena på Bodala och Käppala färdigställdes samma kväll.

/berättad av Bengt Örsell