Aktivera singelklick

Läs upp webbplatsen

Tips: Du kan klicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst

Att vara nyanställd förr i tiden

Historien handlar om Lotta, en söt blond sjuttonåring tjej som anställdes i november månad. Månaden därpå fick hon besked att hon skulle vara Lucia.

Luciadagen började med att lussa på kontoret, där Lotta serverades spetsad glögg. Begreppet spetsad var okänt för den oskyldiga. Det smakade sött, så hon drack sin glögg. Nu blev hon skjutsad runt i hela hamnen, till alla möjliga arbetsplatser där hon och några äldre arbetskamrater lussade för de anställda. Det bjöds naturligtvis på glögg även på alla dessa platser.

När lussandet var över och Lotta kom tillbaka till sin arbetsplats, fick hon i uppdrag att skriva ut ett protokoll eftersom hon var sekreterare. På den tiden ansåg man att chefen skulle chefa och administrativa sysslor, typ skriva protokoll, skulle skötas av en sekreterare.

Protokollet skulle skrivas ut i tre exemplar. Därför rullades arken in i skrivmaskinen med karbonpapper mellan respektive ark. Så gjorde man då, innan datorer och kopiatorer kom i var mans ägor.

Lotta märkte att hon inte var lika koncentrerad som vanligt men förstod inte varför. Hon skrev så flitigt hon kunde och blev strax klar med första sidan. Men när hon rullade papprena ur valsen såg hon till sin förfäran att hon hade vänt karbonpapprena fel. Kopiorna hade det inte blivit något av!

Hon hade vid det här laget börjat förstå vad det var med henne. Hon ringde hem till sin mor och förkunnade att hon var full! Moderns reaktion var ”full på arbetet”, en andemening som delades av vår oskyldiga. Tröst fick hon snart av några äldre arbetskamrater som förkunnade att ”så här går det till på Lucia!”.

/berättad av Alan Berry