Aktivera singelklick

Läs upp webbplatsen

Tips: Du kan klicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst

Stadshuset firades med 100-årsregatta

Många segelfartyg ute på Riddarfjärden

När Stadshuset invigdes 1923 anordnades en regatta för skärgårdskryssare och andra träbåtar på Riddarfjärden. Nu när Stadshuset firade 100 år i mitten av juni fick Stockholm återuppleva Stadshusregattan. Den 16-18 juni blev en riktig folkfest med spännande seglingstävlingar och prova-på-aktiviteter för stockholmare runt Riddarfjärden.

De klassiska båtarna lade till i den tillfälliga hamn som Stockholms Hamnar lagt ut utanför Stadshuset inför jubileumsregattan.

– Det har varit ett stort, spännande och mycket lyckat samarbete mellan aktörer inom staden, som stadsledningskontoret och idrottsförvaltningen, och representanter från sjöfarten, som KSSS och GYS, flera andra båtklubbar och enskilda entusiaster. Innerstadskajerna och vattnet i innerstaden ger fantastiska möjligheter att visa Stockholm från sin allra bästa sida. Vi vill fylla kajerna med liv och rörelse, säger Tor Wildenstam, hamnstyrman och ansvarig för jubileumsregattan i Stockholms Hamnar.

Kuttern S/Y Edda på Riddarfjärden

Drygt 70 fartyg av olika storlekar och ålder var anmälda. Den äldsta deltagaren är en liten kutter, S/Y Edda, från 1886. Fartyget konstruerades av Henning Smith och byggdes av den legendariska båtbyggaren August Plym på Kummelnäsvarvet 1886 på Värmdö utanför Stockholm.

Skepparen på S/Y Edda är Martin Prieto Beaulieu. Han är mycket engagerad i allt som rör det flytande kulturarvet och dessutom suppleant i Stockholms Hamns styrelse.

– S/Y Edda har renoverats under våren på Träbåtssällskapet Skeppsmyran med syftet att visa upp detta unika exemplar av det svenska flytande kulturarvet. Hon är en riktig nationalklenod trots sin ringa storlek. Renoveringen skedde under överinseende av Thomas Larsson på Yachtsnickeriet och Fredrik Leijonhufvud, forskare och lärare på Skeppsholmens folkhögskolas båtbyggarlinje. Projektledaren för renoveringen har varit Oscar Leijonhufvud, endast 18 år ung, som redan nu visar stora färdigheter var det gäller att renovera gamla träbåtar, berättar Martin.

Magdalena Bosson delar ut pris efter regattan

Stockholms Hamnars vd Magdalena Bosson delar ut pris efter regattan.

Efter tre fulla seglingsdagar är både arrangörer och deltagare mycket nöjda med evenemanget. Det samlades mycket folk runt Stadshuset för att titta på fartygen och tävlingarna och många tog chansen under prova-på-seglingarna. Det blev verkligen en minnesvärd folkfest och den jublieumsregatta många önskat sig. Framtiden får utvisa om det är 100 år till nästa gång.

Segelfartygen i hamn med flaggspelen uppe