Aktivera singelklick

Läs upp webbplatsen

Tips: Du kan klicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst

Storslam för Stockholm Norvik Hamn - totalvinnare av Årets Bygge 2021

Överblick över Stockholm Norvik Hamn - med vinnarloggan för Årets bygge 2021

Stockholms Hamnars nybyggda hamn Stockholm Norvik Hamn vinner det prestigefyllda priset Årets Bygge 2021. Hurra, hurra, hurra!

Samhällsbyggnadssektorns viktigaste pris, Årets Bygge 2021, delades ut av tidningen Byggindustrin torsdag 18 mars. Stockholms Hamnars nybyggda hamn Stockholm Norvik Hamn vann pris i kategorin infrastruktur och blev även årets totalvinnare.

– Det är med fantastisk stolthet och glädje som jag tillsammans med hela Stockholms Hamnar och entreprenörer tar emot det prestigefyllda priset Årets Bygge 2021. Tillsammans har vi lyckats hålla både tidplan och budget i det här komplexa projektet samtidigt som säkerhet och arbetsmiljö har varit viktigt och högt prioriterat, säger Karl Lagerlöf, chef operativ verksamhet på Stockholms Hamnar.

Juryns motivering:

”Totalvinnaren i Årets Bygge 2021 är inte ett bygge – utan flera komplexa i ett. Vägar, broar och byggnader som knyts ihop med tågspår, tunnel och en godsterminal i världsklass. Budget- och tidsplan är oklanderlig, samverkan mellan de 40 olika entreprenörerna imponerande och skadestatistiken osannolikt föredömlig. Ett skepp kommer lastat! Med vadå? Vinnaren av Årets Bygge 2021: Stockholm Norvik Hamn. Vi säger stort grattis!”

Första spadtaget för Stockholm Norvik Hamn togs 2016. 40 entreprenader har deltagit och samtliga discipliner i bygg- och anläggningsbranschen har varit representerade. Stockholm Norvik Hamn är den första helt nya större godshamn som byggts i Sverige på många decennier. Hamnens yta är 44 hektar, lika stor som Gamla stan i Stockholm.

Till hamnen har det byggts en fyra kilometer lång järnväg och bangård, nya vägar, flera broar, en bergtunnel, sex större byggnader, en egen vattenreservoar och elinstallationer motsvarande en mindre stad.

Stockholm Norvik Hamn

  • Består av två större hamndelar – en containerterminal samt en terminal för rullande gods som båda öppnade under 2020.
  • Har byggts för att trygga en hållbar varuförsörjning till Stockholm och hela Mälardalen.
  • Är byggd för att vara säker, effektiv och miljövänlig och för att kunna möta framtidens utmaningar.

Projekten i tävlingen Årets Bygge 2021 är uppdelade i sex kategorier: bostäder, hotell och kontor, infrastruktur, industribyggnader och butikslokaler, samhällsfastigheter och renovering. En vinnare utses i varje kategori, samt en samlad totalvinnare.

Kontakta oss gärna

Ingrid Hansson, pressansvarig Stockholms Hamnar
070-770 27 47, ingrid.hansson@stockholmshamnar.se