Aktivera singelklick

Läs upp webbplatsen

Tips: Du kan klicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst

3 av 4 tycker Stockholms innerstadskajer är trevliga och attraktiva att vistas på

Holger Bloms plats på Norr Mälarstrand

En färsk undersökning från Novus visar att Stockholms innerstadskajer är populära. Många stockholmare vill vistas vid kajerna oftare än idag och man ser gärna fler caféer och restauranger.

Företaget Novus har på uppdrag av Stockholms Hamnar genomfört en undersökning om allmänhetens inställning till Stockholms innerstadskajer. Undersökningen utfördes i maj/juni bland boende i Stockholms län och visar att sju av tio tycker det är viktigt att Stockholm förknippas med kajer, vatten och sjöfart.

En tydlig önskan som kom fram i undersökningen var att två av tre vill se mer av restauranger och caféer samt fler sittplatser. Ett gott exempel är redan Holger Bloms plats på Norr Mälarstrand där kajen har försetts med många bänkar, vilstolar och sittmöjligheter. Det är också lätt att få sig en god fika, en glass eller något att äta från caféerna i närheten.

– Stockholms Hamnar har tillsammans med trafikkontoret växlat upp arbetet för att öka utbudet av aktiviteter på och vid Stockholms vackra och populära innerstadskajer. Detta för att bidra till en mer levande stadsmiljö samtidigt som Stockholm fortsätter vara en attraktiv sjöfartsstad med rörlig fartygstrafik. Undersökningen från Novus ger ett väldigt bra underlag för detta arbete, säger Fredrik Lindstål (C), styrelseordförande i Stockholms Hamn.

Undersökningen visar även att två av tre stockholmare vill vistas oftare på innerstadskajerna än de gör idag. Stockholms Hamnars personal bjuder därför på sina bästa kajhäng längs innerstadskajerna:

 • Jonas tipsar om Skeppsbron och Skeppsbrobageriets uteservering där det också finns magiska bakverk. Ryktet säger att de vunnit VM i croissanter...
 • Camillas favoritplats är bänken vid Masthamnen, med kryssningsappen Cruise Stockholm nedladdad, för att pricka av säsongens kryssningsfartyg.
 • Lottas tips är Skeppsbron med möjlighet till både en glimt av kungligheter och en fantastisk Stockholmsvy från en av stadens popup-parker på kajen.
 • Tor tipsar om det historiska 96-åriga ångfartyget s/s Björkfjärden som nu renoveras och ligger vid Norr Mälarstrand.
 • Ilkka gillar att titta på historiska ångbåtar vid Ångbåtsbryggan på Strandvägen, där ångfartyget s/s Motala express och ångslupen Frithiof huserar. Mer info och kontaktuppgifter för visning på angbatar.se.
 • Lena spelar padel på vatten i sommar. Padelpråmen lägger till vid Skeppsbron i juni, Strandvägen i juli och Norr Mälarstrand i augusti. Anläggningen heter Rocket Padel City x Matchi och bokas med appen MATCHi eller på matchi.se.
 • Joruns favorit är ”folkets brygga” på Strandvägen utanför Glashuset. Hit kan man ta med sin egen picknickkorg och bara hänga och kolla på båtlivet.
 • Jimmy tipsar om båthållplatser runt om i stan där du kan hämta och lämna passagerare. Favoriten är den vid Djurgårdsbron. Du hittar alla på stockholmshamnar.se/bathallplatser.
 • Man blir hungrig när man slussar från Mälaren till Saltsjön, det tycker i alla fall Nicklas. Hans favorit är Thaiboat sail-thru, strax öster om Hammarbyslussen, där det bara är att segla förbi när det kurrar i magen.
 • Mats firade sin bröllopsdag genom att bjuda på fin utsikt och god mat på Sjö & Land vid Strandvägskajen, och tycker att han stärkte sina äktenskapliga aktier betydligt.
 • Sverker gillar Söder Mälarstrand med underbar fri utsikt över stadshuset.
 • Ingrids favorit är Värtaterminalens tak där man kan lyssna på talande stenar och stora och små fartygsspanare kan beundra färjorna på nära håll. Här hittar du listan över alla fartygsanlöp: stockholmshamnar.se/fartygslista.
 • Anders tipsar om det fantastiska promenadstråket Strandvägen, från Nybroplan i city till Djurgården. Där finns glass, caféer och restauranger längs med hela kajen. Och många vackra fartyg.
 • Kajsas bästa kajhäng är på Fotografiskas uteservering med utsikt mot Gröna Lund, Skeppsbron och alla båtarna.
 • Thomas gillar utsiktstrappan på Strömkajen. Med vacker utsikt över skärgårdsbåtar och slottet smakar glassen extra gott här.
 • Nader tipsar om att resa på vattnet. SL tar dig mellan bryggorna med en vanlig SL-biljett. Favoritbryggorna är Blockhusudden samt Allmänna gränd på Djurgården.
 • Johans tips är att rocka loss till livemusik på pontonen vid Debaser i juli och augusti. Läs mer på debaser.se.

Pressbild

Till bild på Flickr (extern länk)

Kontakta oss gärna

Ingrid Hansson, pressansvarig Stockholms Hamnar
070-770 27 47, ingrid.hansson@stockholmshamnar.se