Aktivera singelklick

Läs upp webbplatsen

Tips: Du kan klicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst

Möt Stockholms Hamnar i Almedalen

Flygbild över Stockholm Norvik Hamn samt Stockholms Hamnars vd Magdalena Bosson

Stockholms Hamnar är på plats under Almedalsveckan för att diskutera hamn- och sjöfartsrelaterade frågor. Missa inte vårt seminarium!

Vi finns på Maritima Mötesplatsen, Hamngatan 1 i Visby, som är ett samarrangemang mellan Maritimt Forum, Skärgårdsredarna, Föreningen Svensk Sjöfart, Sveriges Skeppsmäklare, Sveriges Hamnar och Lighthouse.

Seminarierna på Maritima Mötesplatsen tar upp ämnen som miljö och hållbarhet, grön omställning, samhällsbyggnad och infrastruktur, energi, kompetensförsörjning, totalförsvarsperspektiv och säkerhet. Läs mer om Maritima Mötesplatsen och programmet här (extern länk)

Särskilt välkommen till seminariet som Stockholms Hamnar arrangerar:

Stockholm Norvik Hamn: Del av klimatlösningen genom CCS

Onsdag 26 juni kl. 15.00-15.45 på Hamngatan 1

För att nå viktiga klimatmål som Sveriges mål om nettonollutsläpp senast 2045, krävs negativa utsläpp. Negativa utsläpp kan erhållas genom att exempelvis kraftvärmeverk som förbränner biogen råvara fångar in den koldioxid de släpper ut för att sedan transportera koldioxiden vidare för lagring i berggrunden. Det finns även stor potential för utsläppsminskning och negativa utsläpp genom avskiljning och lagring av koldioxid från exempelvis skogsindustri, kemiindustri och cementproduktion. De lagringsplatser för koldioxid som har störst potential i Sveriges närområde finns bland annat i Nordsjön. En effektiv infrastrukturlösning och logistikkedja krävs därmed för att kunna möjliggöra CCS, Carbon Capture and Storage, i stor skala.

Hamnar är knutpunkter för transport och logistik, vilket gör dem till idealiska platser för att samla in och distribuera koldioxid till och från CCS-anläggningar. Under seminariet presenteras resultaten från den fördjupade förstudien inom NICE-projektet (Norvik Infrastructure CCS East Sweden) där möjligheterna att etablera ett logistiknav för koldioxid i Stockholm Norvik Hamn har utforskats. Rapporten visar bland annat hur etableringen av ett logistiknav för koldioxid i Stockholm Norvik Hamn gör det möjligt att skapa en effektiv och hållbar transportkedja för koldioxid från flera potentiella utsläppare i östra Sverige, och på så sätt bidra till att uppnå uppsatta klimatmål.

Deltagare

  • Magdalena Bosson, vd Stockholms Hamn
  • Johan Wallén marknads- och försäljningschef Stockholms Hamnar
  • Staffan Forsell, chef strategi och utveckling Stockholms Hamnar
  • Ulf Wikström, hållbarhetschef Stockholm Exergi
  • Karolina Unger, grundaren och vd KLIMPO
  • Douglas Heilborn, delprojektledare logistik och affärsmodell CCS Söderenergi

Varmt välkommen förbi om du är i Visby, eller följ seminariet live här (extern länk)