Aktivera singelklick

Läs upp webbplatsen

Tips: Du kan klicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst

Stockholm Norvik Hamn officiellt invigd av H.M. Konungen och H.K.H. Kronprinsessan

Kungligheter klipper bandet på scen i Stockholm Norvik Hamn

Sveriges nya stora godshamn Stockholm Norvik slog upp portarna 2020. Nu är den officiellt invigd av Hans Majestät Konungen och Hennes Kungliga Höghet Kronprinsessan.

Sveriges nya godshamn slog upp portarna redan 2020 helt enligt tidtabell och på budget. Öppnandet skedde mitt under pandemin och den officiella invigningen fick därför skjutas upp. Den 26 april 2023 var det äntligen dags för Hans Majestät Konungen och Hennes Kungliga Höghet Kronprinsessan att besöka Stockholm Norvik Hamn och klippa invigningsbandet.

– Äntligen! Det är med stor glädje vi nu kan inviga Stockholm Norvik Hamn. Kronprinsessan och jag har fått en guidad tur genom hamnen och är mycket imponerade av den moderna anläggningen. De olika trafikslagen som knyts samman, godsflödena som förbinder Stockholmsregionen med resten av världen och all ny och grön teknik som utvecklas här. Istället för att inviga en nyöppnad hamn har jag idag nöjet att inviga en hamn i full drift, säger Hans Majestät Konungen.

Stockholm var en hamn redan innan platsen blev en stad. Hamnen och dess läge var grunden till att Stockholm blev Sveriges huvudstad. Genom åren har Stockholms hamnar förändrats och vuxit i takt med staden. De har tagit sig olika former, men har alltid varit avgörande för Stockholms välstånd. För ungefär 100 år sedan flyttade stora delar av hamnverksamheten från innerstaden till Värta- och Frihamnsområdet i Stockholm. Då invigde Hans Majestät Konungens farfars far Gustaf V den nya Frihamnen.

Ett sekel senare inviger Hans Majestät Konungen en ny hamn som förser Sveriges största konsumtionsområde med modern hamninfrastruktur för de kommande 100 åren.

– Hållbar varuförsörjning till Stockholmsregionen är ett av Stockholms Hamnars viktigaste uppdrag. Nio av tio varor kommer till Sverige med fartyg och Stockholm är det i särklass största konsumtionsområdet. Vi vill ge bästa förutsättningar för att kunna ta varorna så nära slutdestinationen som möjligt sjövägen. Med den här toppmoderna hamnen kan vi göra det. Det skapar inte bara tillväxt i Stockholm, utan i hela regionen och i stora delar av Sverige, säger Karin Wanngård, finansborgarråd Stockholms stad.

 

Stockholm Norvik Hamn är en helt ny roro- och containerhamn på bästa tänkbara läge i Östersjön. Kort insegling och effektiva transportanslutningar ger direkt tillgång till en av Europas snabbaste växande regioner.

Läs mer om Stockholm Norvik Hamn

Pressbilder

Till pressbilder (extern länk)

Kontakta oss gärna

Ingrid Hansson, pressansvarig Stockholms Hamnar
070-770 27 47, ingrid.hansson@stockholmshamnar.se