Aktivera singelklick

Läs upp webbplatsen

Tips: Du kan klicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst

Partnerskap signeras för grön sjöfartskorridor mellan Stockholms Hamnar, Åbo Hamn och Viking Line

Representanter för partnerskapet vid signerat avtal

Stockholms Hamnar, Åbo Hamn och Viking Line har formellt ingått ett partnerskap för att skapa en grön sjöfartskorridor mellan Åbo och Stockholm, som ska vara fossilfri senast 2035. Det skapar ett ramverk med skalbara lösningar för övergången till fossilfria bränslen och en sjöfart med låg klimatpåverkan.

Den 6 februari signerades ett memorandum of understanding (MoU), där parterna enades om att etablera den gröna sjöfartskorridoren senast 2035, med målet att bli helt fri från utsläpp av växthusgaser med fossilt ursprung.

– Klimatförändringarna sker här och nu och då är det viktigare än någonsin att ta konkreta steg för omställning. Vi vet att fler transporter behöver ske med tåg eller båt istället för bil och flyg och grön sjöfart spelar en stor roll i klimatomställningen av transportsektorn, säger Clara Lindblom (V), ansvarigt borgarråd för Stockholms Hamnar.

– Viking Line är ett rederi med rötterna i den känsliga skärgården. För oss är arbetet med att skydda och bevara Östersjön en del av vårt DNA. Vi är ambitiösa föregångare i branschen och stolta över att tillsammans med Stockholms Hamnar och Åbo Hamn ta detta steg för att komma närmare helt fossilfria kryssningar och transporter på denna viktiga farled mellan Sverige, Åland och Finland, säger Jan Hanses, vd för Viking Line.

Projektet och partnerskapet kvalificerar sig som en grön sjöfartskorridor enligt Clydebankdeklarationen som både Sverige och Finland har skrivit under. Detta åtagande ligger långt före tidplanen i EUs regelverk Fit for 55.

– Miljöarbetet har alltid varit i fokus i all vår verksamhet. Åbo hamn ligger inbäddad i en mycket känslig skärgård som ger oss ansvaret att alltid respektera vår omgivning i det dagliga arbetet. År 2023 skrev vi under Åbo stads miljökontrakt med målet att staden ska vara kolneutral år 2029. Det är ett mål som vi arbetar systematiskt med för att nå och därför är detta memorandum att utveckla en grön transportkorridor mellan Åbo och Stockholm ett naturligt steg för oss, säger Erik Söderholm, vd för Åbo Hamn.

Partnerskapet kommer att fungera som en innovativ plattform för att utveckla skalbara lösningar för utfasning av fossila bränslen och möjliggöra en grön sjöfart mellan Stockholm och Åbo. Projektet tar också hänsyn till framsteg och lösningar från Decatrip-projektet, där Rauma Marine Constructions, Viking Line, Åbo Akademi och Kempower samarbetar.

Under projektets gång kommer parterna att successivt minska sina koldioxidutsläpp och arbeta för en helt fossilfri korridor. Samarbetet kan på sikt utvidgas till att involvera nyckelintressenter inom sjöfartsnäringen, inklusive andra relevanta hamnar, varuägare och speditörer.

Pressbilder

Bild 1 (extern länk)
Bild 2 (extern länk)
Bild 3 (extern länk)

Kontakta oss gärna

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör Viking Line
+358 18 270 00, johanna.boijer@vikingline.com

Erik Söderholm, vd Åbo Hamn
+358 50 553 3100, erik.soderholm@portofturku.fi

Ingrid Hansson, pressansvarig Stockholms Hamnar
070-770 27 47, ingrid.hansson@stockholmshamnar.se