Innovation med hållbar mikronätsteknik ska stärka Stockholms Hamnar
Med ny mikronätsteknik och landel tar Stockholms Hamnar ytterligare steg för att möta framtidens energibehov och stärka hållbarheten i hamnverksamheten.
Stockholms Hamnar med samarbetspartner inleder nu ett innovativt projekt som kombinerar landelanslutning (onshore power supply, OPS) och mikronätsteknik. Genom satsningen kan utsläppen minska, energieffektiviteten förbättras och kapaciteten i hamnarna öka för att möta framtidens krav på hållbar energianvändning.
Projektet, som finansieras av Sveriges innovationsmyndighet Vinnova inom programmet Systemdemonstrator hållbar hamn, leds av Högskolan i Skövde i samarbete med Stella Futura och Ilmatar. Genom att integrera förnybar energi och avancerade energihanteringssystem kan energieffektiviteten förbättras, utsläppen minskas och hamnens operativa motståndskraft öka. Systemdemonstrationen, som genomförs i Kapellskärs hamn, ska visa vägen för framtidens gröna hamnlösningar.
Landelanslutning är en viktig lösning som gör det möjligt för fartyg att ansluta till hamnens elnät när det ligger vid kaj, vilket gör att hjälpmotorer kan stängas av. Detta minskar utsläpp, ljudnivåer och bränsleförbrukning i hamnmiljön.
– Vi arbetar strategiskt med att uppfylla EU:s regelverk som kräver landelanslutning för fartyg senast 2030. Det ställer höga krav på elnätet, särskilt i Kapellskärs hamn där den nuvarande kapaciteten är begränsad. I Kapellskär möjliggör OPS-anläggningen miljömässiga fördelar redan i dag. Genom att integrera mikronät med OPS skapar vi en robust och hållbar lösning som minskar hamnens miljöpåverkan och som även stärker vår konkurrenskraft, säger Staffan Forsell, chef strategi och utveckling på Stockholms Hamnar.
För att möta nuvarande utmaningar, som begränsad elnätskapacitet och ökade belastningar, och samtidigt optimera OPS-behovet ska det inom projektet utvecklas en omfattande mikronätslösning som kombinerar solcellsanläggningar, batterilagringssystem (BESS) och ett avancerat energihanteringssystem (EMS). Lösningen säkerställer en pålitlig strömförsörjning, minskade växthusgasutsläpp och stärker hamnens motståndskraft vid störningar.
– Det här projektet är ett viktigt steg mot en grönare och mer effektiv hamnverksamhet. Genom att använda den senaste tekniken inom mikronät möter vi framtidens krav och bidrar samtidigt till en hållbar utveckling, säger Mostafa Kermani, lektor i elektroteknik vid Högskolan i Skövde.
Projektet, med namnet Innovativ mikronätdesign för hållbar strömförsörjning på land: Fallstudie i Stockholms hamn, pågår mellan 2024 och 2027. Systemdemonstrationen sker i Kapellskärs hamn och är en del av en långsiktig strategi för att skapa hållbara hamnmiljöer.
Länk till teknisk information på Högskolan i Skövdes webbplats (extern länk)
Ilmatar är en oberoende kraftproducent (IPP) och ledande aktör på den nordiska marknaden för förnybar energi. De genererar ren energi från vind och sol, på storskaligt, långsiktigt hållbart och effektivt sätt. Med energilagringskapacitet bidrar Ilmatar även till ett mer flexibelt energiekosystem.
Stella Futura arbetar med design, integration och finansiering av förnyelsebara energisystem med fokus på energilagring för kommersiell och industriell användning.
Länk till pressbild (extern länk)