Aktivera singelklick

Läs upp webbplatsen

Tips: Du kan klicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst

Containerkranar i Stockholm Norvik Hamn får kungliga namn

Bildmontage med kranarna där både namnen Estelle och Oscar syns

Tidigare i år invigdes Stockholm Norvik Hamn av Sveriges kungligheter och hamnens två containerkranar fick namnen Estelle och Oscar. Nu har skyltarna monterats på plats på de 120 meter höga kranarna.

Den 26 april i år invigdes Sveriges nyaste godshamn officiellt av H.M. Konungen och H.K.H. Kronprinsessan. Samma dag fick containerkranarna sina namn efter Prinsessan Estelle och Prins Oscar. Skyltarna har nu monterats på kranarna.

– Det var en glädje och ära att få inviga Stockholm Norvik Hamn kungligt med både H.M. Konungen och H.K.H. Kronprinsessan på plats. De 120 meter höga och ståtliga containerkranarna får de kungliga namnen Estelle och Oscar, säger Magdalena Bosson, vd Stockholms Hamn.

Det är en tradition att namnge hamnkranar och Stockholm Norviks containerkranar förgylls därmed även med en kunglig glans. De två Super post-panamaxkranarna tillhör de största på Sveriges ostkust och kan hantera de största containerfartygen som går in i Östersjön. De mäter 120 meter i höjd i uppfällt läge och har en lyftkapacitet på drygt 80 ton. Kranarna fjärrstyrs från hamnens huvudbyggnad, utan förare i kranen, och 80 procent av lyftet sker automatiserat.

Stockholms Hamn, som ägs av Stockholms stad, slog upp portarna till Stockholm Norvik Hamn redan 2020 helt enligt tidtabell och på budget. Sveriges nya godshamn är en roro- och containerhamn på bästa tänkbara läge i Östersjön. Kort insegling och effektiva transportanslutningar ger direkt tillgång till en av Europas snabbaste växande regioner.

Pressbilder

Till pressbild (extern länk)
Till pressbild (extern länk)

Kontakta oss gärna

Ingrid Hansson, pressansvarig Stockholms Hamnar
070-770 27 47, ingrid.hansson@stockholmshamnar.se