TIPS: Du kan dubbelklicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst.
Gå till startsidan
Birka Björkö
Birka Björkö. Fotograf: Klint. Rättigheter: Stockholms Hamnar har publiceringstillstånd, dock endast för webben. All annan användning måste stämmas av med kartbutiken Vöbam på Regeringsgatan 77, tfn 08-10 21 21 (www.vobam.se).

Birka

På Björkö låg vikingastaden Birka, väl skyddad i den vik av Östersjön som Mälaren då var. Här passerade den nord-sydliga handelsvägen Uppsala–Södertälje och den öst-västliga handelsvägen från Stockholm in i Mälaren. Birka hade handelskontakter med hela Europa och Mellanöstern. 

Birka grundlades på 700-talet och hade som mest mellan 500 och 1 000 invånare. Här bedrevs en betydande tillverkning av smycken och bruksföremål av järn, brons, ädla metaller, ben och horn. Till Birka fördes pärlor, silver och siden från öster, vapen, keramik och glasvaror från väster samt järn och pälsverk från norr. Därutöver förekom slavhandel. Verksamheten i Birka upphörde omkring år 975.

| More
Skicka e-post

Du har klickat på en skyddad e-postlänk. För att förhindra att webbrobotar kommer åt länken skyddas den med denna dialog.

Skriv in ditt meddelande, ämnet på meddelandet samt din e-postadress i rutorna nedan. Klicka sedan på ”Skicka”.

Verifiera kombination * captcha
* = Obligatoriskt fält