Aktivera singelklick

Läs upp webbplatsen

Tips: Du kan klicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst

Söder Mälarstrand

Söder Mälarstrand 1954. I bakgrunden järnvägsbro över Söderström.

När järnvågen flyttades från Järntorget till Slussen 1662 anlades Västra Jernbron som en hamn för de fartyg som levererade järn från Bergslagen.

Den viktigaste hamnen för allmän trafik här var Ragvalds bro (väster om Centralbron). Mellan Västra Jernbron och Ragvalds bro anlades en tackjärnsvåg 1774.

Strandremsan var smal och det fanns ingen längsgående strandväg. Man fick ta sig på branta trappor mellan stranden och bebyggelsen uppe på Söders klippor.

Med tiden anlades ordentliga kajer som bland annat användes för lokal införsel av byggmaterial. Den omfattande hanteringen av grus och sand överfördes till Hornsberg på 1930-talet.

Vid Torkel Knutssonsgatan grundades Ludvigsbergs Mekaniska Verkstad av Jacques Lamm 1843. Den kom att bli en stor industri som tillverkade en rad gjutjärnsprodukter med brandsprutor som särskild specialitet.

År 1904 köptes företagets lokaler av Münchenbryggeriet och verksamheten flyttade till Rosenlundsgatan. Münchenbryggeriet drevs 1855–1971. Det var landets första ångbryggeri och blev landets största bryggeri.

I dag ligger här skutor och hotellfartyg förtöjda. 

Bild: Söder Mälarstrand 1954. I bakgrunden järnvägsbro över Söderström.
Fotograf: Okänd, bilden är hämtad från Hamnstyrelsen.