Aktivera singelklick

Läs upp webbplatsen

Tips: Du kan klicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst

Kurt Lilja berättar om Frihamnen

Följ med Kurt Lilja, född och uppvuxen i Stockholms Frihamn, som delar med sig av sina personliga minnen av området och hur utvecklingen sett ut.

Stockholms Frihamn - en introduktion 

 

Så började det i Frihamnen

Kurt Lilja berättar om hur Frihamnen i Stockholm kom till, om hur det såg ut och byggnadernas historia.

 

Ett område med obeskattade och otullade varor

I Frihamnen i Stockholm kunde importörer lagra obeskattade och otullade varor under obegränsad tid - det var ett tullfritt område. Följ med Kurt Lilja som visar hur varor hanterades i Magasin 3 och varför fastigheten ser ut som den gör.

 

Flygplats blev containerterminal

Vid Lindarängen hittar vi en plats som en gång i tiden var Stockholms första internationella flygplats. Hangaren, där det även genomförts konstuppvisningar och hockeymatcher, finns kvar än i dag. Nu har området en helt annan funktion.

 

Ford-bilar och bananer i Frihamnen

En grundtanke med Frihamnen i Stockholm var att tullfritt importera varor. Till exempel delar till Ford-bilar som sedan skulle monteras till färdiga bilar. Bilarna kunde sedan säljas internationellt eller transporteras vidare in i Sverige efter förtullning. Lär dig mer om den gamla Fordfabriken och Banankompaniets historia.

 

Hamnarbete

Varje morgon ropades arbeten i hamnen ut i ”Gula gången” i Slussen. Det var osäkert om det fanns jobb och jobbet i sig var tungt och skitigt. 1952 fick hamnarbetarna först tillgång till faciliteter som dusch och matstuga.