TIPS: Du kan dubbelklicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst.
Gå till startsidan
Ekensbergs varv. Nybygge i flytdocka. 1957.
Ekensbergs varv. Nybygge i flytdocka. 1957.. Fotograf: Esselte Foto 9900-5.. Rättigheter: Stockholms Hamnar har rättigheter att använda bilden.

Ekensberg

Ekensbergs varv. Nybygge i flytdocka. 1957. Esselte Foto

År 1873 anlades Ekensbergs Varv av Stockholms Transport- och Bogserings AB som reparations- och underhållsvarv för de egna båtarna. Varvet kom att anlitas även av andra rederier. Sedan började man med nybyggen. 

Transportbolaget gjorde konkurs 1924 men varvet kunde drivas vidare med ny ägare. Bland annat kom man nu att göra stålkonstruktioner till Västerbron och Tranebergsbron. Salénrederierna köpte varvet 1942 varpå en expansion och storhetstid följde. Varvet fick fartygsbeställningar från bland annat Brasilien, Colombia, Frankrike och Sovjetunionen. År 1955 gjordes ett rekordbygge då kylfartyget San Blas byggdes åt Saléns.  

När fartygen blev allt större gick det inte att bedriva varvsverksamhet i Mälaren. Verksamheten upphörde 1970 och Finnboda Varf, som också ägdes av Saléns, fick ta över personal och utrustning. Två år senare köpte staden marken för att här uppföra bostäder. Den gamla sjökrogen, som var varvets kontor, och ett bostadshus för arbetare är bevarade.

| More
Skicka e-post

Du har klickat på en skyddad e-postlänk. För att förhindra att webbrobotar kommer åt länken skyddas den med denna dialog.

Skriv in ditt meddelande, ämnet på meddelandet samt din e-postadress i rutorna nedan. Klicka sedan på ”Skicka”.

Verifiera kombination * captcha
* = Obligatoriskt fält