TIPS: Du kan dubbelklicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst.
Gå till startsidan
Klint_sandhamn
Klint_sandhamn. Fotograf: Klint. Rättigheter: Stockholms Hamnar har publiceringstillstånd, dock endast för webben. All annan användning måste stämmas av med kartbutiken Vöbam på Regeringsgatan 77, tfn 08-10 21 21 (www.vobam.se).

Sandhamn

Efter att Sverige hade förlorat de baltiska provinserna inrättades 1721 en inloppsstation för tullen i Sandhamn (Värmdö kommun). Farleden till Stockholm öppnades för utländska fartyg 1726. 

I Sandhamn växte sedan ett tull- och lotssamhälle fram. Här finns i dag en tullvaktstuga (1748), tullhus (arkitekt Carl Hårleman 1752) och lotsutkik (1962). En krog omnämns här 1672. Nuvarande värdshusbyggnad är delvis från 1734. 

Lyrikern Elias Sehlstedt var tullinspektör i Sandhamn 1852–1869 och har skrivit om ”det dystra, mat- och glädjefattiga Sandhamn. Detta de torskätande folkens; de eviga sydvästarnas land.” 

Den mellersta huvudfarleden till Stockholm passerar här. Denna farled är den kortaste och har det största djupet (tillåter 11 meters djupgående) av farlederna in till Stockholm.

| More
Skicka e-post

Du har klickat på en skyddad e-postlänk. För att förhindra att webbrobotar kommer åt länken skyddas den med denna dialog.

Skriv in ditt meddelande, ämnet på meddelandet samt din e-postadress i rutorna nedan. Klicka sedan på ”Skicka”.

Verifiera kombination * captcha
* = Obligatoriskt fält