TIPS: Du kan dubbelklicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst.
Gå till startsidan
Regalskeppet Vasa bärgas sommaren 1961. Helhetsbild av Vasa då hon ligger i GV_dockan på Beckholmen
Regalskeppet Vasa bärgas sommaren 1961. Helhetsbild av Vasa då hon ligger i GV_dockan på Beckholmen. Fotograf: Okänd. Rättigheter: Statens maritima museer (SSM).

Regalskeppet Vasa

Regalskeppet Vasa byggdes 1626-1628 på kronans skeppsgård på norra Blasieholmen. Det kantrade och sjönk söder om Beckholmen på sin jungfruresa den 10 augusti 1628. Fartyget var felkonstruerat; undervattenskroppen var för liten och barlasten otillräcklig i förhållande till rigg, kanoner och övervattensskrov.  

Under 1600-talet bärgades de flesta kanonerna men fartyget föll sedan i glömska. Marinteknikern Anders Franzén återfann Vasa 1956. Den 24 april 1961 bröt hon vattenytan. År 1962 öppnade det provisoriska Wasamuseet. Sedan 1988 ligger skeppet i nya Vasamuseet i Galärvarvets torrdocka.

| More
Läs även

Besök gärna Vasamuseet för att se det bärgade fartyget. Om du inte har möjlighet att besöka museet kan du få en hel del information på museets webbplats – bland annat om skeppsbygget, att leva ombord, hur Vasa bärgades samt fler teorier om hur olyckan skedde.

Läs mer om regalskeppet Vasa (extern länk)

Skicka e-post

Du har klickat på en skyddad e-postlänk. För att förhindra att webbrobotar kommer åt länken skyddas den med denna dialog.

Skriv in ditt meddelande, ämnet på meddelandet samt din e-postadress i rutorna nedan. Klicka sedan på ”Skicka”.

Verifiera kombination * captcha
* = Obligatoriskt fält