TIPS: Du kan dubbelklicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst.
Gå till startsidan

Att segla är nödvändigt

Året är 67 f.Kr. och platsen en hamn i Nordafrika. Ett fartyg lastat med spannmål ligger färdigt för att segla till ett Rom som svälter. Men det stormar på Medelhavet och besättningen tvekar att gå ut. 

Då yttrar den romerske fältherren och statsmannen Gnaeus Pompejus de bevingade orden Navigare necesse est, vivere non est necesse - ”att segla är nödvändigt, att leva är inte nödvändigt”. Uttrycket visar att sjöfarten under årtusenden har haft avgörande betydelse för att människor ska få tillgång till viktiga varor.   

Historien om Stockholm är inte historien om en stad som skaffade sig en hamn. Det är i stället berättelsen om en hamn som gav upphov till en stad. Stockholm växte fram som en hamn och handelsplats för 750 år sedan. Genom seklerna har sjöfarten på Stockholm haft en avgörande betydelse, inte bara för Stockholm och den närmast omgivande regionen, utan även för hela landets ekonomi. 

Stort tack!

På den här webbplatsen har vi tillsammans med Anders Johnson (texter) och Gustav Svensson (bilder) från Centrum för Näringslivshistoria, samlat ihop Stockholms Hamnars historia. Det har varit en svårighet att avgränsa innehållet, då det finns så mycket spännande att berätta. Vi har lyft ut och belyst delar av historien och har inte haft för avsikt att berätta allt, utan det som vi anser vara mest relevant för vår historiebeskrivning. I en del fall finns det tolkningar av historien eller flera versioner, där det är oklart vilken som egentligen stämmer. Här har vi försökt att återspegla de olika versionerna. 

Det du kan läsa här i dag är som sagt ett urval av allt intressant som går att berätta om vår koncerns historia. Men arbetet är inte slut här – vi fortsätter även att utveckla manuset och det vi berättar om vår verksamhet. Så håll utkik efter nya kapitel och avsnitt!

 

Kommentera och lämna gärna synpunkter
Vi ser gärna att du kommenterar, diskuterar eller för andra typer av resonemang i samband med dessa informationstexter. På de flesta av våra sidor kan du direkt lägga in kommenterar eller tipsa oss om vad vi kan komplettera med.

 

Rättigheter
Vi har i så stor grad som det har varit möjligt angett vem som är upphovsrättinnehavare till de verk i form av fotografier, filmer, illustrationer, målningar med mera som visas på webbplatsen. Men i vissa fall har vi inte kunnat hitta källan. Om du känner dig kränkt eller illa behandlad som upphovsrättsinnehavare, vänligen kontakta oss! Kontaktuppgifterna hittar du på den ordinarie webbplatsen, under fliken Kontakt.

 

Stockholms Hamnar äger texterna som finns publicerade på webbsidan och de får inte kopieras och användas i annat syfte. Om du har intresse av att använda vårt material, vänligen kontakta oss. Även här hittar du kontaktuppgifterna på webbplatsen under fliken Kontakt.

| More
Skicka e-post

Du har klickat på en skyddad e-postlänk. För att förhindra att webbrobotar kommer åt länken skyddas den med denna dialog.

Skriv in ditt meddelande, ämnet på meddelandet samt din e-postadress i rutorna nedan. Klicka sedan på ”Skicka”.

Verifiera kombination * captcha
* = Obligatoriskt fält