Aktivera singelklick

Läs upp webbplatsen

Tips: Du kan klicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst

Ny tågpendel Stockholm Norvik Hamn - Eskilstuna Kombiterminal

Stockholm Norvik Hamn med ett tågset i förgrunden

I januari startar en ny tåglinje med fem avgångar i veckan mellan Stockholm Norvik Hamn och Eskilstuna Kombiterminal. Linjen ansluter Stockholm Norvik till ett större järnvägsnät med möjlighet att erbjuda kunder mer hållbara och kostnadseffektiva transportlösningar.

Tågoperatören TX Logistik startar i januari 2023 en ny tågpendel mellan Stockholm Norvik Hamn och Eskilstuna Kombiterminal med fem avgångar i veckan. Stockholm Norvik Hamn kan därmed erbjuda fler hållbara transportlösningar och knyter hamnen närmare viktiga centrallager i Eskilstuna.

– Vi är riktig glada över den nya tågförbindelsen mellan Stockholm Norvik och Eskilstuna Kombiterminal. Genom att utöka vår verksamhet förbättrar vi förutsättningarna för transporter till och från Stockholm för både befintliga och nyetablerade företag i Eskilstuna med omnejd. Den visar också hur järnvägstransporterna är lösningen för en säker och miljövänlig logistik, säger Fredrik Abrahamsson, Sales Manager TX Logistik AB.

Stockholm Norvik Hamn är en ny roro- och containerhamn med fler destinationer att välja mellan än någon annan hamn på ostkusten. Den korta inseglingen och de effektiva transportanslutningarna gör Stockholm Norvik till ett viktigt logistiknav i Mälardalen.

– Järnvägsanslutningen mellan Stockholm Norvik och Eskilstuna Kombiterminal är mycket efterlängtad. Nu kan vi erbjuda våra kunder nya möjligheter att transportera både containrar och trailrar och lyfta över ännu mer gods från väg till vatten, säger Claes Sörman på Eskilstuna Logistik och Etablering AB.

Stockholm Norvik Hamn är en modern hamn med en infrastruktur som kan möta marknadens efterfrågan på hög frekvens och kapacitet på järnvägen. Industrispåret är 4 400 meter långt och kopplar samman Stockholm Norvik med hela Sveriges järnvägsnät.

– Det är mycket glädjande att vi genom goda samarbeten får en ny tågpendel till Stockholm Norvik. Nu kan vi erbjuda både våra container- och roro-kunder en transportlösning som både är hållbar och kostnadseffektiv. Med en ny tåglösning i hamnen får vi en förstaklassig järnvägsservice, säger Nicklas Ebersson, marknadsansvarig gods Stockholms Hamnar.

Från och med april kommer det norska järnvägsbolaget Cargonet, som kör godståg i Sverige och Norge, att koppla på från Eskilstuna Kombiterminal och erbjuder då transporter direkt till Oslo och hela den norska marknaden.

– Vi har sett en växande efterfrågan från kunder på tågtransporter mellan Norge och Mälardalen. Det finns stora godsflöden mellan de här två regionerna idag men det mesta fraktas på lastbil. Med den nya tågförbindelsen kan vi erbjuda kunder fler hållbara transporter och det möjliggör mycket snabba förbindelser mellan Finland, Baltikum och Norge, säger Carl Fredrik Karlsen, kommersiell direktör på Cargonet.

Stockholm Norvik Hamn öppnade 2020 och är en viktig hubb för hållbara och intermodala transporter. Containerterminalen drivs av Hutchison Ports, en av världens största containeroperatörer med 53 hamnar i 27 länder. Roro-terminalen för rullande gods drivs av Stockholms Hamnar.

Pressbild

Till bild på Flickr (extern länk)

Kontakta oss gärna

Ingrid Hansson, pressansvarig Stockholms Hamnar
070-770 27 47, ingrid.hansson@stockholmshamnar.se