Aktivera dubbelklick

Läs upp webbplatsen

Tips: Du kan dubbelklicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst

Ny linje mellan Stockholm Norvik och Hangö i Finland invigd

Bandklippningsceremoni med Stockholm Norvik Hamn i bakgrunden

Rederiet Stena Line fortsätter att satsa på Stockholm Norvik Hamn och Östersjön. Den 1 februari startade rederiet en helt ny linje med fartyget Urd som trafikerar mellan Stockholm Norvik Hamn och Hangö Hamn i Finland.

På tisdagen invigdes den nya linjen Stockholm Norvik Hamn – Hangö Hamn med en ceremoni i Stockholm Norvik. Representanter från Stena Line, Stockholms Hamnar, Nynäshamns kommun och Region Stockholm fanns på plats och firade starten av en helt ny linje i Östersjön.

Från 1 februari trafikeras den nya linjen av fartyget Urd med tre avgångar i veckan. Ett andra fartyg, Stena Gothica, ansluter till rutten i maj vilket ger dagliga avgångar från båda hamnarna. Båda fartygen har en kapacitet på 1600 längdmeter och 186 passagerare.

– Med fartyget Urds avgång på nya linjen mellan Stockholm Norvik Hamn och Hangö fyller vi en lucka i transportnätet. Nu har vi invigt en ny linje och en flytande bro mellan Mellansverige och södra Finland som också är efterfrågad på marknaden. Hittills har responsen varit mycket positiv vilket visar att vi har satsat helt rätt, säger Johan Edelman, marknadschef Norra Östersjön Stena Line.

Stena Line fortsätter att expandera i Östersjön och satsar sedan en tid tillbaka stort på Stockholm Norvik Hamn. Under 2021 satte rederiet in två förlängda fartyg på linjen Ventspils – Stockholm Norvik och framöver expanderar man genom att byta till två större och helt nybyggda fartyg på samma rutt. I och med invigningen av rutten Stockholm Norvik – Hangö startar därmed rederiets första Finlandstrafik.

– Stena Lines satsning på ännu en linje från Stockholm Norvik Hamn bekräftar hur värdefull den nybyggda hamnen är för en hållbar varuförsörjning av Sveriges största konsumtionsområde. Hamnen har starka intermodala förbindelser med övriga Sverige både med väg och järnväg och har kortare avstånd till farleden än någon annan hamn på östkusten. Det är en succé att vi tillsammans kan växa med en helt ny linje mellan Sverige och Finland, säger Fredrik Lindstål (C), ordförande Stockholms Hamn AB.

Stockholm Norviks strategiska läge med effektiva intermodala transportanslutningar till övriga Sverige erbjuder kunder helt nya förutsättningar. Hamnen har byggts med kapacitet för expansion och för stora möjligheter att lagra och omlasta.

Pressbilder på Flickr

Invigningsceremoni (extern länk)
Fartyget Urd (extern länk)
Fartyget Urd (extern länk)
Fartyget Stena Gotica (extern länk)
Karta över linjer i Stockholms Hamnar (extern länk)

Kontakta oss gärna

Ingrid Hansson, pressansvarig Stockholms Hamnar
070-770 27 47, ingrid.hansson@stockholmshamnar.se