Klimatsmarta Viking Glory har anlänt till Stockholm

Viking Grace anländer till Stockholm med vattensaluteskort

Fredag 25 februari kom Viking Lines nybyggda flaggskepp Viking Glory för första gången till Stockholm. Hon välkomnades högtidligt med vattensalut och signalering på sin färd in till mot Stadsgårdskajen.

Efter år av planering och månader till havs anlände Viking Glory till Stockholm. Hon är världens klimatsmartaste fartyg i sin klass och kommer trafikera sträckan Stockholm–Åland–Åbo dagligen klockan 20.00.

– Efter två år av utmaningar under pandemin är det extra roligt att få se Viking Glory vara på plats. För oss symboliserar fartyget inte bara en fortsatt satsning på hållbart resande över Östersjön, utan även friheten att äntligen få börja resa på riktigt. Vi ser fram emot att de första passagerarturerna ska börja den 1 mars, säger Kenneth Gustavsson, försäljningsdirektör på Viking Line.

När Viking Glory väl lagt till vid Stadsgårdsterminalen, på sitt första besök i Sveriges huvudstad, överlämnade Stockholms Hamnar högtidligt en plakett till fartygets seniorbefälhavare Ulf Lindroos.

– Den långa färden från varvet i Kina var förstås spännande. Men det är ändå väldigt speciellt att för första gången få köra in mot Stockholm och färdas genom världens vackraste skärgård med Viking Glory. Nu ska det bli fantastiskt att få hälsa svenska gäster välkomna ombord på detta vackra och toppmoderna fartyg, säger Ulf Lindroos, seniorbefälhavare på Viking Glory.

Viking Glory är en symbol för en ny generation fartyg byggda från skrovet och upp med klimat- och miljöhänsyn i fokus. Precis den typ av trafik som Stockholm vill se mer av.

– Att Viking Line gör den här satsning är glädjande då besökarna som kommer över Östersjön utgör en betydande del av Stockholms besöksekonomi. Rederiernas och hamnarnas samarbete med besöksnäringen är en av nycklarna för att få i gång resandet igen. Viking Glory är därför ett välkommet tillskott till flottan som trafikerar Stockholm. Ett imponerande fartyg som är en stolthet för varje hamn. Och under ytan finns mycket av teknik och lösningar som symboliserar framtiden för passagerartrafik, säger Joakim Larsson (M) ansvarigt borgarråd Stockholms Hamnar.

Läs mer om Viking Glory (extern länk)