Aktivera singelklick

Läs upp webbplatsen

Tips: Du kan klicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst

Fler laster tar den smarta sjövägen direkt till Stockholm

Fartyg med husmoduler som nyss anlänt till Frihamnen

De närmaste dagarna tar Stockholms Hamnar emot ett flertal stora projektlaster, bland annat husmoduler, bilar och byggmaterial, som alla ska till Stockholmsregionen. Att transportera gods sjövägen direkt till slutdestinationen ger stora vinster i hållbarhet, effektivitet och kostnader.

Under några få dagar under vecka 50 kommer fyra stora separata projektlaster sjövägen till centrala Stockholm. En av lasterna består av 1500 personbilar som lossas i Värtahamnen, den första i raden av tre billaster som ska till Stockholmsregionen.

Det kommer även en fartygslast med 230 husmoduler som ska lossas i Frihamnen och sedan ska vidare till Stockholmstrakten. Sjötransport av dessa direkt till Stockholm är mycket fördelaktigt och hållbart. Dels för att husmoduler är otympliga och kostnaderna därför blir högre vid transport en och en på landsväg, dels för att det ger en mindre miljöpåverkan då lastbilstransporter på väg minskar.

– Det är mycket fördelaktigt att vi kan erbjuda kunder med olika typer av last att ta den smarta sjövägen direkt till centrala Stockholm, så nära slutdestination som möjligt. Transportsättet blir både mer hållbart och kostnadseffektivt, säger Nicklas Ebersson, marknadsansvarig gods Stockholms Hamnar.

Till Frihamnen anländer dessa dagar även en last med stora rör som transporteras vidare sjövägen på pråm direkt till slutkund i Stockholm, utan biltransporter med onödig miljöpåverkan. Parallellt anländer en fjärde stor last direkt till Hammarbyhamnen. Den lasten består av transformatorer som väger 340 ton styck och ska vidare till ett kraftbolag som förnyar elinfrastrukturen i Stockholm.

Genom att använda centrala hamnar som Frihamnen, Värtahamnen och Hammarbyhamnen för projektlaster får kunder ytterligare fraktalternativ till och från Stockholmregionen, Sveriges i särklass största konsumtionsområde. Under januari månad fortsätter husmoduler, byggmaterial och stora laster att transporteras till de centrala kajerna i Stockholm. Det stärker Stockholms Hamnars position som logistiknav för effektiva och hållbara transporter ytterligare.

De centrala innerstadskajerna är ett viktigt komplement till de stora godshamnarna, Stockholm Norvik Hamn, Nynäshamns hamn samt Kapellskärs hamn. Tillsammans möjliggör Stockholms Hamnars hamnar klimatsmarta transporter i hela regionen.

Pressbilder på Flickr

Till bild 1 (extern länk)
Till bild 2 (extern länk)

Kontakta oss gärna

Ingrid Hansson, pressansvarig Stockholms Hamnar
070-770 27 47, ingrid.hansson@stockholmshamnar.se