Aktivera dubbelklick

Läs upp webbplatsen

Tips: Du kan dubbelklicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst

Triss i kryssningsfartyg avslutade ordinarie kryssningssäsong i Stockholms Hamnar

Kryssningsfartyg som får eskort av vattensprutande bogserbåt

Stockholm står sig stark som kryssningsdestination och närmare 100 fartyg har under säsongen gästat Stockholms Hamnar. Goda samarbeten och en säker och försiktig återstart resulterade i ännu en lyckad kryssningssäsong.

Den 19 oktober kom ordinarie kryssningssäsongs tre sista fartyg till Stockholm. Under säsongen, som sträcker sig från april till oktober, har 95 kryssningsfartyg gästat Stockholms Hamnars hamnar. Av totalt 225 000 kryssningspassagerare har över 100 000 gått iland. Det visar att Stockholm är en mycket populär kryssningsdestination.

– Det är mycket glädjande att Stockholm står sig stark som kryssningsdestination. Även ett år som detta lyckas man närma sig 100 kryssningsfartyg. Kryssningspassagerarna betyder mycket för Stockholm ekonomiskt och bidrar ett vanligt år med fler än 1000 arbetstillfällen i regionen, säger Joakim Larsson (M), ansvarigt borgarråd Stockholms Hamnar.

Ett tidigt samarbete mellan hamnar och myndigheter gjorde en försiktig återstart möjlig och kryssningsrederierna arbetade fram rutiner och säkra sätt för att besöka utvalda trygga orter. Säsongen startade med blue cruises, där passagerare inte gick i land och fortsatte sedan med bubble cruises, där passagerarna höll sig till sin egen ”bubbla”. Slutligen kom även möjligheten att gå iland på egen hand, under gällande pandemirestriktioner.

– Stockholm är en mycket populär kryssningsdestination och i år väntar vi även in flera kryssningsfartyg som är bokade under vinterhalvåret. Det är en trend som bokningsmässigt ser ut att fortsätta också kommande år, säger Stefan Scheja, marknadsansvarig färjor och kryssningstrafik på Stockholms Hamnar.

Stockholms Hamnar är en av få kryssningshamnar i världen som har haft öppet under hela pandemin vilket medfört att rederierna har kunnat återuppta kryssningar när möjligheterna har funnits. Under nya tider med andra förutsättningar har Stockholm som kryssningsdestination med sin fantastiska insegling och popularitet än mer bidragit till en förstklassig upplevelse.

Pressbilder på Flickr

Bild 1 (extern länk)
Bild 2 (extern länk)
Bild 3 (extern länk)

Kontakta oss gärna

Ingrid Hansson, pressansvarig Stockholms Hamnar
070-770 27 47, ingrid.hansson@stockholmshamnar.se