Stockholm välkomnar årets första kryssningsfartyg

Bogserbåten Montfred vattensaluterar Main Schiff 1 på väg in i hamn

Fartyget Mein Schiff 1 startar kryssningssäsongen i Stockholms Hamnar. Stockholm står sig starkt trots pandemin och är en självklar destination när researrangörerna sakta men säkert återstartar trafiken, inte minst på grund av möjligheten att lägga till mitt i vackra Stockholm.

Den 25 maj kom äntligen säsongens första och efterlängtade kryssningsfartyg till Stockholm. Fartyget Mein Schiff 1 anlöpte Masthamnen på Stadsgården vid tvåtiden på tisdagen, eskorterad av vattensprutande bogserbåtar för att fira hennes ankomst.

Kryssningen är en så kallad blue cruise, vilket innebär att inga passagerare går på eller av fartyget under resan. Ombord finns 1125 passagerare jämfört med ordinarie cirka 3000. Besättningen består av 717 personer vilket nästan är ordinarie bemanning. Kryssningen startar i Kiel och gör en rundresa i Östersjön för att sedan åka tillbaka till Tyskland igen. Turen genomförs med samma fartyg en gång i veckan fram till midsommar.

– Det är otroligt glädjande att sakta och väldigt säkert starta upp kryssningssäsongen. Stockholm står sig stark som destination och hamn. Stockholms Hamnar som är en av världens största passagerarhamnar har drabbats hårt under pandemin, men det är fint att se att Stockholm är ett förstahandsval för både turister och rederier, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd, som välkomnade fartyget på plats vid kaj.

Kryssningsrederierna ser att det är ett väldigt sug efter att, samtidigt som de känner ett stort ansvar för att genomföra en säker återstart. De vidtar alla försiktighetsåtgärder innan och under resan och har en tät dialog med destinationerna och myndigheter.

Researrangören följer de rekommendationer som WHO (Världshälsoorganisationen) och CLIA (branschorganisationen för kryssningsrederier) har tagit fram. Rederiet har även egna riktlinjer för hur deras kryssningar genomförs. Passagerarna måste bland annat fylla i en hälsodeklaration samt uppvisa negativt covidtest innan resan påbörjas. Rederiet har också begränsat antalet passagerare ombord för att möjliggöra social distansering och andra åtgärder.

Pressbilder på Flickr

Bild 1 (extern länk)
Bild 2 (extern länk)
Bild 3 (extern länk)
Bild 4 (extern länk)

Kontakta oss gärna

Ingrid Hansson, pressansvarig Stockholms Hamnar
070-770 27 47, ingrid.hansson@stockholmshamnar.se