Aktivera dubbelklick

Läs upp webbplatsen

Tips: Du kan dubbelklicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst

Omlastning ökar kraftigt i Kapellskärs hamn

Två hamnarbetare i Kapellskärs hamn går längs med ett fartyg

Verksamheten i Stockholms Hamnars nordligaste hamn Kapellskär går på högvarv. Omlastningsverksamheten har ökat kraftigt under årets första elva månader. Med den stora efterfrågan och med Kapellskärs goda förutsättningar befäster hamnen sin position som en av Sveriges viktigaste godshamnar.

Antal ton gods som omlastas i Kapellskärs hamn har ökat kraftigt under 2021. Från januari till november i år har omlastningsgodset tredubblats jämfört med samma period förra året. Det mesta av godset anländer på vagnar sjövägen med rederiet DFDS från Paldiski i Estland och lastas sedan om till lastbil i hamnen.

– Det är riktigt kul att se en så stor ökning inom omlastning. Vi har ett väldigt bra samarbete med Kapellskärs hamn och det är också en av anledningarna till att antalet ton omlastningsgods med DFDS har ökat till mer än det dubbla i år jämfört med 2020. Vi ser fram emot ett ännu bättre 2022, säger Kerli Pettersson, Operations Manager DFDS.

Det är i huvudsak fyra godsslag som hanteras i omlastningar. OSB-skivor till den norska och svenska bygghandeln, UREA-granulat i storsäck som är en del i AdBlue (som minskar de skadliga utsläppen från dieselmotorer) samt byggbodar och husmoduler.

– Det är en fantastisk ökning av omlastningsgods och siffrorna till trots så finns det gott om utrymme för ännu mer last. Kapellskärs hamn har hög kapacitet för omlastning med en stor lagerhall och generösa ytor i hamnområdet. Det geografiska läget i kombination med den korta inseglingen gör det smidigt att lasta om gods för vidare transport till och från hamnen, säger Johan Wallén, marknads- och försäljningschef Stockholms Hamnar.

Kapellskär är Stockholms Hamnars nordligaste hamn och en av Sveriges viktigaste och modernaste hamnar. Hamnen hanterar 3 miljoner ton gods om året. Det motsvarar 40 procent av Stockholms Hamnars färjegods till och från Finland, Estland och Åland.

Pressbilder på Flickr

Bild 1 (extern länk)
Bild 2 (extern länk)

Kontakta oss gärna

Ingrid Hansson, pressansvarig Stockholms Hamnar
070-770 27 47, ingrid.hansson@stockholmshamnar.se