Ekobonus för hållbara transporter till och från Stockholmsregionen via Stockholms Hamnar

Karta över Stockholms Hamnars hamnar

Stockholms Hamnar sänder ett varmt grattis till kunder och samarbetspartner som i fredags tilldelades en ekobonus av regeringen. Tre av fyra utvalda projekt har någon av Stockholms Hamnars hamnar i sin rutt.

Rederier har fram till den 25 januari kunnat ansöka om miljökompensation för att flytta transporter från land till sjö. I fredags kom det glada beskedet att tre av de fyra utvalda projekten möjliggör hållbara transporter till och från Stockholmsregionen.

– Ett stort grattis till våra innovativa, medvetna och framåtsträvande kunder och samarbetspartner. Det är oerhört glädjande att kunna vara med och bidra till hållbara transporter till och från Stockholmsregionen. Tillsammans med rederier, speditörer och varuägare har vi nu ännu större möjligheter att flytta över mer gods från land till sjö och göra stor miljönytta, säger Thomas Andersson, vd Stockholms Hamn.

De tre projekt som beviljats medel och involverar Stockholms Hamnar är:

  • AB Rederi Gotland – Överflytt av gods från väg till sjöfart mellan Nynäshamn och Rostock.
  • Wallenius Marine AB – Överflytt av gods från väg till sjöfart i Mälardalen.
  • IW Line Rederi AB – Överflytt av gods från väg till sjöfart mellan Norrköping och Kapellskär.

Ekobonus ska enligt regeringen stimulera till nya, och förbättra befintliga, sjötransportupplägg för att avlasta det svenska vägnätet och minska utsläppen av luftföroreningar och växthusgaser. Att frakta gods till sjöss istället för på väg medför i många fall en betydande miljönytta.

– Stockholm rankas som en av Europas mest hållbara städer och det är av största vikt att näringslivet fortsatt ges möjlighet att investera i hållbara transporter i regionen. För att nå våra högt uppsatta miljömål och fortsätta leda utvecklingen är det därför oerhört värdefullt att regeringen går in och stöttar den här typen initiativ för att få igång en överflytt av gods från land till sjö, fortsätter Thomas Andersson.

Läs mer om ekobonus och tilldelningen (extern länk)

Pressbilder

Bild 1 - karta (extern länk)
Bild 2 - Kapellskärs hamn (extern länk)
Bild 3 - Stockholm Norvik Hamn (extern länk)

Kontakta oss gärna

Ingrid Hansson, pressansvarig Stockholms Hamnar, 070-770 27 47, ingrid.hansson@stockholmshamnar.se