Årets första kryssningsfartyg till Stockholm 25 maj

Fören på Mein Schiff 1 samt tre hamnarbetare som förtöjer henne i Frihamnen

Stockholm står sig stark som populär kryssningsdestination. Säsongen i Stockholms Hamnar startar försiktigt med fartyget Mein Schiff 1 som lägger till vid Masthamnen den 25 maj utan avstigande passagerare.

Tisdag den 25 maj kommer säsongens första kryssningsfartyg till Stockholms hamn. Det är fartyget Mein Schiff 1, med researrangören TUI, som anlöper Masthamnen på Stadsgården vid tvåtiden på eftermiddagen och som sedan stannar över natten.

Kryssningen är en så kallad blue cruise, vilket innebär att passagerare varken går på eller av fartyget under resan. Fartyget kommer från Tyskland och har i huvudsak tyska passagerare ombord. De gör en rundresa i Östersjön för att sedan åka tillbaka till Tyskland igen. Turen genomförs med samma fartyg en gång i veckan fram till midsommar.

– Det är otroligt glädjande att sakta och väldigt säkert kunna starta upp kryssningssäsongen. Stockholm står sig stark som destination och hamn. Stockholms Hamnar, som är en av världens största passagerarhamnar, har drabbats hårt under pandemin men det är fint att se att Stockholm är ett förstahandsval för både turister och rederier, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd.

Kryssningsrederierna ser att suget efter att resa är stort, samtidigt som de känner ett stort ansvar för att genomföra en säker återstart. De vidtar alla försiktighetsåtgärder och har en tät dialog med destinationerna och myndigheter.

TUI följer de rekommendationer som WHO (Världshälsoorganisationen) och CLIA (branschorganisationen för kryssningsrederier) har tagit fram. Rederiet har även egna riktlinjer för hur deras kryssningar genomförs. Passagerarna måste bland annat fylla i en hälsodeklaration samt uppvisa negativt covidtest innan resan påbörjas. Rederiet har också begränsat antalet passagerare ombord för att möjliggöra social distansering och andra åtgärder.

Pressbilder på Flickr

Bild 1 (extern länk)
Bild 2 (extern länk)
Bild 3 (extern länk)

Kontakta oss gärna

Ingrid Hansson, pressansvarig Stockholms Hamnar
070-770 27 47, ingrid.hansson@stockholmshamnar.se