Aktivera dubbelklick

Läs upp webbplatsen

Tips: Du kan dubbelklicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst

Stockholms Hamnar fortsätter satsa på sol-el

Solpanelerna i Stockholm Norvik med en kran i bakgrunden

Stockholms Hamnar fortsätter satsningen på förnybar energi och utrustar Stockholm Norvik Hamn med en takmonterad solcellsanläggning som blir en av Sveriges största. På årets mörkaste dag gick startskottet för igångsättningen.

Den 21 december, samma dag som vintersolståndet ägde rum, startades den första delen av en ny solcellsanläggning i Stockholm Norvik Hamn. Anläggningen är installerad på taket på en 3800 kvadratmeter stor lagerbyggnad och kommer helt färdigbyggd att bli 3500 kvadratmeter och täcka nästan hela taket. Den kompletta anläggningen kommer att kunna producera upp till 570 MWh sol-el per år när den står helt klar 2021/2022.

– För att öka användandet av förnybar energi har Stockholms Hamnar valt att satsa på solceller och det är extra kul att vår nybyggda hamn Stockholm Norvik inom snar framtid kan stoltsera med en av Sveriges största takmonterade anläggningar, säger Fredrik Lindstål (C), ordförande Stockholms Hamn AB.

Det Norrköpingsbaserade Idola Solkraft är totalentreprenör och levererar produkter, installerar och driftsätter anläggningen. Redan i januari 2021 fortsätter montaget av solpaneler och övrig utrustning.

– Tack vare solcellerna kommer nu Stockholms Hamnar att kunna tillgodose en betydande del av sitt energibehov inom hamnområdet vilket innebär stora besparingar på både miljön och ekonomin, säger Mats Ström, försäljningschef Idola Solkraft.

Stockholms Hamnar har sedan tidigare fem solcellsanläggningar. Den första och största anläggningen invigdes 2013 och finns på taket på Magasin 6 i Frihamnen i Stockholm. Läs mer om Stockholms Hamnars övriga anläggningar

Fakta Stockholm Norvik Hamn solcellsanläggning

2020

Elproduktion per år: 58 MWh
Antal solpaneler: 170
Total solcellsyta: 350 m²
Toppeffekt: 62 kW

2022

Elproduktion per år: 570 MWh
Antal solpaneler: 1620
Total solcellsyta: 3500 m²
Toppeffekt: 600 kW

Så här fungerar en solcellsanläggning

När solens strålar når panelen, som består av många små solceller, skapas en elektrisk spänning mellan kiselskikten i solcellen. Spänningen bildar så kallad likström. Likströmmen leds i kablar från solpanelerna på taket till växelriktaren, som omvandlar likström till växelström. Växelström är vanligtvis den typ av ström vi använder i fastigheter. Växelriktaren ansluts till en el-central och så leds strömmen vidare ut i fastigheten och kan användas i alla eluttag.

Pressbilder på Flickr

Bild 1 (extern länk)
Bild 2 (extern länk)
Bild 3 (extern länk)
Bild 4 (extern länk)

Kontakta oss gärna

Ingrid Hansson, pressansvarig Stockholms Hamnar, 070-770 27 47, ingrid.hansson@stockholmshamnar.se

Mats Ström, försäljningschef Idola Solkraft, 0723 37 27 00, mats@idola.se