Aktivera singelklick

Läs upp webbplatsen

Tips: Du kan klicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst

Sista containerfartyget har lämnat Stockholms frihamn

Ett antal conrainrar formar ordet hejdå

Det var ett historiskt ögonblick när det sista fartyget lossades i Frihamnen i Stockholm den 1 juni. De första containerfartygen kom till Frihamnen på 70-talet. Nu styrs trafiken om till den nya godshamnen Stockholm Norvik Hamn, som genom sitt strategiska läge bidrar till hållbara transporter direkt till den växande Stockholmsregionen.

Stockholms Hamnars nya godshamn, Stockholm Norvik Hamn, har öppnat och den 1 juni lossades det sista containerfartyget i Stockholms frihamn.

– Det känns fantastiskt att äntligen kunna öppna Stockholm Norvik Hamn, men vi är också mycket stolta över att ha levererat effektiv containerhantering ända in i mål i Frihamnen. Med oerhört dedikerad och proffsig personal och samarbetsvilliga kunder har vi kunnat hantera 40 lyft i timmen ända fram till sista containern, säger Johan Wallén, marknads- och försäljningschef på Stockholm Hamnar.

Den nya hamnen bidrar till hållbara transporter direkt till den växande Stockholmsregionen genom möjligheten att ta emot större fartyg, en kortare insegling och effektivare hantering.

Containerterminalen i Stockholm Norvik Hamn är nu öppen för både fartygsanlöp och verksamhet på hamnplan. Den drivs av Hutchison Ports, en av världens största containeroperatörer med 52 hamnar i 27 länder.

Arbetet med att färdigställa den andra delen av Stockholm Norvik Hamn, roro-terminalen, fortgår och planen är att den ska öppna under hösten.

Containerterminalen i Frihamnen kommer ha öppet till 23 juni, så att kunder har möjlighet att hämta sina sista containrar.

 
 

Frihamnens historia

Läs mer om Frihamnens historia (extern länk)