Aktivera singelklick

Läs upp webbplatsen

Tips: Du kan klicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst

Premiärtåget i Stockholm Norvik Hamn

Fullastat godståg på spåret i Stockholm Norvik Hamn. I bakgrunden syns fler byggnader och två kranar.

Tisdagen den 9 juni körde Green Cargo det första tåget via det nybyggda industrispåret till Stockholm Norvik Hamn. Stockholms Hamnar har byggt drygt fyra kilometer industrispår för att koppla samman den nya hamnen med järnvägsnätet, en investering på 800 miljoner kronor.

– Det är härligt att det första tåget har anlänt Stockholm Norvik Hamn. Industrispåret kopplar Stockholm Norvik Hamn till hela Sveriges järnvägsnät och är en viktig förutsättning för hållbara transporter och för att erbjuda god service till våra kunder, säger Johan Wallén, marknads- och försäljningschef på Stockholm Hamnar.

Stockholms Hamnar äger och ansvarar för driften av järnvägslinjen.

– Idag rullar första tåget i skarpt läge med containrar ut i Green Cargos järnvägsnät från Stockholm Norvik Hamn. Det har varit en lång tids planering i ett givande och bra samarbete mellan oss parter. Stockholm Norvik Hamn är en modern hamn med en infrastruktur som kan möta marknadens efterfrågan på ökad frekvens och kapacitet på järnvägen. Det är framför allt industrier och kunder i Mälardalen, Stockholmsregionen och i mellersta Sverige som ser ett ökat behov på robusta och tillförlitliga logistiklösningar under de kommande åren. Och det är vi glada att kunna stå till tjänst med, säger Robert Vintander, branschchef försäljning handel och logistik på Green Cargo.

Fakta industrispåret

  • 4400 meter långt
  • Plus 360 meter spår på hamnplanen
  • En bangård med tre spår på vardera 750 meter
  • Ett stickspår på 100 meter

Stockholm Norvik Hamn öppnade under maj och består av två delar. En containerterminal som ersätter containerterminalen i Frihamnen i Stockholm och drivs av Hutchison Ports, en av världens största containeroperatörer med 52 hamnar i 27 länder. Den andra delen är en roro-terminal för rullande gods som drivs av Stockholms Hamnar och beräknas öppna under hösten.

Pressbilder på Flickr

Bild 1 (extern länk)
Bild 2 (extern länk)
Bild 3 (extern länk)
Bild 4 (extern länk)
Bild 5 (extern länk)
Fler bilder (extern länk)

Kontakta oss gärna

Ingrid Hansson, pressansvarig Stockholms Hamnar, 070-770 27 47, ingrid.hansson@stockholmshamnar.se