Aktivera dubbelklick

Läs upp webbplatsen

Tips: Du kan dubbelklicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst

Nu är hela Stockholm Norvik Hamn öppen

Stockholm Norvik Hamn i vackert motljus

Trots pågående pandemi har Sveriges nya storhamn slagit upp portarna i tid och på budget. Se filmen om det imponerande bygget!

Hela Stockholm Norvik Hamn är igång med en containerterminal som öppnade i maj och en roro-terminal som öppnade i november. Med ett utmärkt läge i Östersjön och kort insegling är hamnen ett transportnav i Sveriges i särklass största konsumtionsområde, Stockholmsregionen.

– Nu när hela Stockholm Norvik Hamn äntligen står klar kan vi erbjuda en rejäl kapacitetsökning med möjlighet för kunder att expandera. Dessutom får våra kunder bättre service i form av stora möjligheter att lagra och omlasta gods och miljöeffektiva alternativ att ta gods till och från Stockholm, säger Johan Wallén, marknads- och försäljningschef på Stockholms Hamnar.

Stockholms Hamnar har fått mer kapacitet för större och fler fartyg med Stockholm Norvik Hamn. Därför kan nu en större del gods transporteras direkt till Stockholmsregionen, där hälften av hela Sveriges konsumtion sker. Om importgodset kommer med fartyg direkt till Stockholmregionen, istället för till hamnar i södra Sverige, avlastas väg och järnväg.

– Det är verkligen fantastiskt att trots svåra tider kunna öppna en hamn i tid och på utsatt budget. Med Stockholm Norvik Hamn erbjuder vi en toppmodern och hållbar logistiklösning både nu och i framtiden, säger Thomas Andersson, vd Stockholm Hamn.

Stockholm Norvik Hamn började byggas 2016 och har trots storleken och komplexiteten färdigställts enligt plan i tid och på budget. Över 200 entreprenörer har arbetat i projektet. Hamnen är byggd för att vara säker, effektiv, ett bra miljöval och kunna möta framtidens olika utmaningar. Hela hamnen har kostat 3,8 miljarder. 


 

Stockholm Norvik Hamn är 44 hektar stort och ligger fem mil söder om Stockholm. Hamnen består av två delar. En containerterminal som ersätter containerterminalen i Frihamnen i Stockholm och drivs av Hutchison Ports, som är en av världens största containeroperatörer med 52 hamnar i 27 länder. Den andra delen är en roro-terminal för rullande gods som drivs av Stockholms Hamnar.

Fakta Stockholm Norvik Hamn

  • 44 hektar
  • 1 325 meter kaj
  • 16,5 meter djup – tillräckligt för att kunna ta emot de största fartygen som går in i Östersjön
  • ITS - Intelligent Transport System
  • 4 000 kvm omlastningslager
  • Järnväg med rikstäckande anslutning
  • Effektiva intermodala transportanslutningar till övriga Sverige
  • Fem minuter från motorvägen och utanför Stockholms innerstadstrafik

Pressbilder på Flickr

Till bild 1 (extern länk)
Till bild 2 (extern länk)

Kontakta oss gärna

Ingrid Hansson, pressansvarig Stockholms Hamnar, 070-770 27 47, ingrid.hansson@stockholmshamnar.se