Grensletruckar har anlänt till Stockholm Norvik Hamn

Grensletruckar ombord på fartyg vid kaj

Sveriges nya godshamn, Stockholm Norvik Hamn, har fått sina första två grensletruckar levererade. Truckarna är 16 meter höga och beräknas vara självkörande inom några år.

Måndagen den 3 februari anlände de två första grensletruckarna Stockholm Norvik Hamn. Truckarna lämnade Shanghai strax innan jul och har transporterats på däcket på ett lastfartyg.

– De är de första av totalt åtta grensletruckar som kommer att hantera containrar i Stockholm Norvik Hamn. Till en början kommer truckarna köras av en operatör, men inom två år beräknas de vara helt automatiserade och självkörande, säger Johan Wallén, marknads- och försäljningschef Stockholms Hamnar.

Truckarna som är tillverkade av kinesiska ZPMC är nästan 16 meter höga, väger 70 ton och kan bygga staplar på upp till fyra containrar i höjd.

Stockholm Norvik Hamn öppnar 2020 och ersätter containerterminalen i Frihamnen i Stockholm. Den nya containerterminalen kommer att drivas av Hutchison Ports som är en av världens ledande operatörer. Under hösten 2020 öppnar även roro-delen (för rullande gods) i Stockholm Norvik Hamn som Stockholms Hamnar driver i egen regi.

Pressbild

Till bild på Flickr (extern länk)
Till bild på Flickr (extern länk)

Film

Till film på Youtube (extern länk)

Kontakta oss gärna

Ingrid Hansson, pressansvarig Stockholms Hamnar, 070-770 27 47, ingrid.hansson@stockholmshamnar.se.