45 år i hamnens tjänst

Britt-Marie Fahlström

År 1974 kammar ABBA hem segern i Eurovision Song Contest och Björn Borg vinner franska öppna mästerskapen för första gången. Det här är också året när Britt-Marie Fahlström börjar arbeta på Stockholms Hamnar. Vid årsskiftet tackade hon för sig och gick hem med massor av fina minnen från 45 år i hamnens tjänst.

Egentligen är det Britt-Maries pappa vi har att tacka för att hon sökte jobbet som kontorsassistent på Stockholms Hamnar. Han engagerade sig i dotterns jobbsökande och försåg henne med platsannonser från olika företag. Britt-Marie hade jobbat extra i en livsmedelsbutik under studietiden och kände att det här med service var någonting som passade henne. Dock ville hon slippa de oregelbundna arbetstiderna som ett arbete i butik innebär.

– Jag nappade på annonsen, sökte jobbet och fick det. På den tiden satt Stockholms Hamnar på Sandhamnsgatan på Gärdet i lokaler som delades med tullen. Organisationen var betydligt mycket större än vad den är i dag. Jag började på trafikavdelningen och några år senare bytte jag till den tekniska avdelningen.

Spindeln i nätet som har ett finger med i det mesta

Britt-Marie minns att den dåvarande vd:n frågade henne vem hon var släkt med. För så var det ofta på den tiden, att man fick jobb på Stockholms Hamnar via en släkting som redan arbetade i bolaget.

– Min tanke när jag började på Stockholms Hamnar 1974 var att stanna i två år och skaffa mig erfarenhet. Men åren har rullat på, min roll har utvecklats och det trivsamma arbetsklimatet har gjort att jag blivit kvar. Värmen sitter i väggarna, det är högt i tak och vi månar om varandra. Jag blir glad när jag märker att det är ett förhållningssätt som snabbt smittar av sig på nya medarbetare.

Att beskriva Britt-Maries roll på Stockholms Hamnar är inte helt enkelt. Hon har ett finger med i det mesta som händer och sker och är verkligen spindeln i nätet.

Sedan 1998 axlar hon rollen som vd-assistent vilket innebär att hon bistår vd med den hjälp han behöver. Det kan handla om allt från att kontera fakturor till att ordna styrelsekonferenser och större evenemang. Britt-Marie är också chef för enheten internservice med ansvar för avtal och inköp av sådant som rör kontoret liksom receptionen och medarbetarna som arbetar där.

– Under årens lopp har min tjänst blivit ganska spretig. Vissa arbetsuppgifter har försvunnit och nya har landat på mitt bord, så som det blir när man varit länge på en arbetsplats och känner den väl.

En arbetsplats där det alltid händer någonting nytt

Britt-Marie menar att en del av tjusningen med att arbeta på Stockholms Hamnar är att det är en ganska udda arbetsplats där det händer någonting nytt hela tiden. Hon nämner de senaste årens stora projekt och särskilt byggnationen av den nya hamnen Stockholm Norvik som på ett eller annat sätt involverat alla medarbetare.

– När jag började var organisationen hierarkisk och det var inte ovanligt att vår vd bad vaktmästaren att putsa hans skor. På den tiden hade alla var sitt rum och vi sprang inte in till varandra hur som helst. Mycket förändrades till det bättre när huvudkontoret 2003 flyttade från Magasin 3 till det öppna kontorslandskapet som vi har i våra nuvarande lokaler i Magasin 2.

En del av digitaliseringsresan

Britt-Marie funderar en stund när hon får frågan om vilken tid på Stockholms Hamnar hon minns med mest glädje.

– Jag har alltid upplevt att jag har haft roligt på jobbet. Men det klart att det var väldigt spännande precis i början. Mycket var så annorlunda då och jag hade stundtals ganska annorlunda arbetsuppgifter. Som att koka kaffe vid våra möten ombord på isbrytaren Sankt Erik, eller att en gång i månaden åka ut och byta papper i pegeln, vattenståndsmätaren i Hammarbyslussen. Jag har fått vara med om hela digitaliseringsresan och hur den på många sätt förändrat vårt sätt att arbeta.

Nu väntar livet som pensionär och för en person som Britt-Marie kommer det inte att bli svårt att få dagarna att gå. Nu närmast ser hon fram emot en vandringsresa till Madeira i februari, men allra mest mot att få tillbringa mer vardagstid tillsammans med familjen.

Britt-Marie kommer att fortsätta fylla sin redan så aktiva fritid med längdskidåkning, landsvägscykling och att paddla kajak. Kanske sova ut en stund på mornarna, nu när hon inte behöver kliva upp tio i fem för att ta sig an resvägen till Frihamnen från hemmet i Bålsta.

– Visst kommer jag att sakna mina arbetsuppgifter, mina kolleger och den fina gemenskap som vi har. Samtidigt känns det bra att sluta när jag fortfarande tycker att mitt arbete är roligt. Det är så jag vill minnas mina år på Stockholms Hamnar.