På kryss med Birka

Fartyget Prinsessan

Det har blivit några kryssningar sedan premiärturen den 21 november 1971 då fartyget Prinsessan gav sig ut på turen Stockholm–Mariehamn. Affärsidén var korta kryssningar året runt mellan Sverige och Åland.

Efter bara ett år fick Prinsessan sällskap av fartyget Baronessan. Rederiet fick vind i segel och 1973 köptes och chartrades fartyg som sattes in på sträckan Stockholm–Helsingfors och på helgerna även till Sankt Petersburg som då hette Leningrad.

Olyckligtvis sammanföll satsningen med den stora oljekrisen som fick bränslepriserna att skjuta i höjden. Rederiet fick därför avbryta satsningen.

1978 hade Prinsessan gjort sitt och ersattes av fartyget Finnhansa som praktiskt nog också döptes om till Prinsessan. Hon fick också ett rejält ansiktslyft när man byggde en stor konferensanläggning på soldäck, en stor danssalong och fler hytter.

1983 beställde rederiet ett nytt kryssningsfartyg från ett varv i Helsingfors och tre år senare var Birka Princess klar för att sättas i trafik på ursprungsrutten Stockholm–Mariehamn. Ett fartyg som de kommande tio åren underhöll fler än två miljoner kryssningsresenärer.

I april 2004 sjösattes Birka Paradise och den 10 november gick jungfruturen från Stockholm till Mariehamn. 2013 bytte fartyget namn till Birka Stockholm.

Mer sjöfartshistorik hittar du på stockholmshamnar.se/historia