Ny film – slutspurt i Stockholm Norvik

Flygbild över Stockholm Norvik Hamn i april 2019

Med cirka ett år kvar till öppning börjar Stockholm Norvik Hamn ta form på allvar. Se hur arbetet på ett av Sveriges största byggen framskrider i en ny film.

För första gången på över hundra år byggs en helt ny hamn i Sverige. Stockholm Norvik Hamn, fem mil söder om Stockholm, är ett gigantiskt projekt som nu inlett sin slutspurt inför öppnandet 2020.

Med ett år kvar till öppning är det full aktivitet för att få alla delar klara till första fartygsanlöpet i maj nästa år. Fem kilometer ny järnvägslinje dras, sprängd under och genom berg från hamnen till järnvägsnätet.

Hamnplanen, större än Gamla stan i Stockholm, är uppbyggd av gammal havsbotten, en udde och en ö. På hamnplanen finns nu en bro över järnvägen, här byggs fem byggnader, här anläggs enorma ytor för containrar och trailrar, och inte minst 1400 meter kaj till fartygen. Plus en jättelik hög med den sprängsten som hittills inte återanvänts i bygget.

Femton olika entreprenörer och hundratals hamnbyggare delar på arbetet, som pågått sedan 2016. Det är ett jättelikt pussel att få allt att flyta på men hittills går allt enligt plan. Se mer från ett av Sveriges största byggen i ny film:

Läs mer om Stockholm Norvik Hamn