Nedräkningen har börjat – om ett år öppnar Stockholm Norvik Hamn

Containerkaj Stockholm Norvik Hamn

Den 2 maj nästa år är Stockholm Norvik Hamn redo att ta emot det första fartyget. Då invigs nämligen Sveriges nya godshamn. Arbetet med att bygga hamnen pågår för fullt och nu färdigställs del efter del.

Med exakt ett år kvar till start går arbetet med att färdigställa Stockholm Norvik Hamn i en rasande fart. Den 12 april sprängdes den sista stora bergknallen i området. Runt två tredjedelar av det berg som sprängts bort har återvunnits i projektet och använts till bland annat bygget av hamnplan, kajer, banvall och betonggjutning.

– Det är fantastiskt att nedräkningen nu börjar på allvar. Det här är ett stort projekt som är mycket välplanerat. Vi har en otrolig projektorganisation på plats som håller både tidplan och budget. Det känns mycket tryggt, säger Thomas Andersson, vd på Stockholms Hamn.

En fjärdedel av hamnplanen är stensatt och klar och det växer fram uppemot 1500 nya kvadratmeter varje dag. Den första byggnaden, tullvisitationen, är färdig. Den är en av totalt fem byggnader i hamnen. Stockholms Hamnar drar även ett nytt järnvägsspår mellan Stockholm Norvik Hamn och Nynäsbanan. Järnvägen kommer delvis att gå i en tunnel som beräknas vara klar i slutet av maj.

– Om ett år slår vi upp portarna till Stockholm Norvik Hamn, Sveriges nya godshamn. Det är inte ofta det byggs helt nya hamnar, så intresset från framförallt kunder, men även politiker, byggbranschen och allmänheten är stort. Det här är den tredje hamnen som Stockholms Hamnar utökar och bygger inom en sexårsperiod. Genom dessa projekt har vi samlat på oss både erfarenhet och hög kompetens som beställare, utförare och mottagare, vilket är en stor fördel i den här typen av unika projekt, säger Magnus Sjöberg, projektchef på Stockholms Hamnar.

Stockholm Norvik Hamn har ett naturligt djup på 16,5 meter och den kajlängd och terminalyta som krävs för att kunna ta emot de största fartygen i Östersjön. Läget, med kort insegling från farlederna, god anslutning till större vägar och järnväg samt närhet till en av Europas snabbast växande huvudstäder Stockholm, gör Stockholm Norvik Hamn till ett nytt, effektivt och hållbart transportnav.

Filmer

Lägesrapport från Stockholm Norvik Hamn april 2019 (extern länk)
Drönarfilm april 2019 (extern länk)

Bilder på Flickr

Containerkaj (extern länk)
Järnvägen Stockholm Norvik Hamn (extern länk)
Flygbild över Stockholm Norvik Hamn (extern länk)

Kontakta oss gärna

Ingrid Hansson, pressansvarig Stockholms Hamnar, 070-770 27 47, ingrid.hansson@stockholmshamnar.se.