Möt nya vd Thomas Andersson

Thomas Andersson på kontoret i Frihamnen

I slutet av 2018 lämnade Stockholms Hamns dåvarande vd, Johan Castwall, över rodret till Thomas Andersson, tidigare vice vd på Stockholms Stadshus AB.

Det har gått ganska precis 23 år sedan Thomas Andersson klev av tåget på Stockholms centralstation den där vinterdagen i slutet av januari 1996. Ett första arbete i huvudstaden kallade, närmare bestämt som ekonom på Näringslivets ekonomifakta. Med sig i bagaget hade han en examen i ekonomisk historia från Lunds Universitet.

Åren har gått och Thomas har hunnit skaffa sig ett gediget CV med erfarenheter som gjort honom som klippt och skuren som vd för Stockholms Hamn. Han har haft uppdrag inom byggsektorn, arbetat med näringslivs- och besöksnäringsfrågor, bland annat som vd på Visit Stockholm och vice vd på Invest Stockholm Business Region.

År 2006 började Thomas som biträdande kanslichef på finansroteln i Stockholms stad och var bland annat med när beslutet om att bygga den nya godshamnen Stockholm Norvik Hamn fattades av kommunfullmäktige i Stockholm.

– En bidragande orsak till att man tillsatte mig som vd är att jag till och från under tolv års tid på ett eller annat sätt haft kopplingar till Stockholms Hamnars verksamhet. Sedan har jag varit i Stockholms stad så länge att jag har fått en förståelse för verksamheten och vet hur den är organiserad, säger Thomas när vi träffas på hans nya arbetsplats i Frihamnen.

Positiv, prestigelös och lösningsorienterad

De första månaderna på Stockholms Hamnar har förflutit utan några större överraskningar. Thomas menar att det mesta stämmer överens med de förväntningar han hade.

– Stockholms Hamnar är ett fint och välskött bolag med kompetenta medarbetare som levererar. Det känns bra att ha fått förtroendet att fortsätta att utveckla verksamheten.

Thomas uppfattning är att han och Stockholms Hamnars tidigare vd, Johan Castwall, är ganska lika i sitt ledarskap.

– Om jag tittar tillbaka på vad som har sagts om mig i avtackningar, så har det låtit som att jag är positiv, prestigelös och lösningsorienterad. Jag vill gärna hitta lösningar tillsammans med andra, även om det är jag som fattar det slutliga beslutet.

Han menar att en viktig uppgift för Stockholms Hamnar är att säkra Stockholm som sjöfartsstad även i framtiden. Det handlar bland annat om att vara med i arbetet när staden växer och förnyas och se till att kajerna används på bästa sätt. Han lyfter även fram färje- och kryssningstrafiken som viktiga delar i verksamheten liksom rollen som fastighetsägare.

– Eftersom sjöfarten är det mest hållbara transportsättet så blir den även ett led i ett hållbarhetsarbete där våra anläggningar bidrar till att minska verksamhetens fotavtryck.

Med fokus på kundnytta

När Stockholm Norvik Hamn snart står klar kommer det att bli än viktigare att fokusera på hur hamnarna används så effektivt som möjligt och att ha ett lyssnande öra mot kunden och tillgodose deras behov.

– Vi måste se till att vi använder våra hamnar på ett sätt som gör att våra kunder får så stor nytta av dem som möjligt. Vi kommer naturligtvis alltid att investera i våra hamnar, men när Stockholm Norvik Hamn är klar så har vi inte något nytt stort projekt som ska startas upp.

Thomas tycker om att röra på sig och försöker komma ut och springa några gånger i veckan. Framåt vårkanten längtar han efter att sätta båten i vattnet. Annars tillbringar han, enligt egen utsago, oförsvarligt mycket tid på matlagning.

– Det italienska köket är en favorit, men med en barnaskara om fem, bestående av en vegan, en vegetarian, en flexiterian, en som gillar det mesta och en som gärna vill bli vegetarian, kan valet av ingredienser vara en utmaning för att alla ska bli nöjda.

Även om Thomas är väl insatt i Stockholms Hamnar, har det ändå dykt upp ett och annat som är nytt för honom.

– Jag var nere i Stockholm Norvik Hamn för en tid sedan för att titta på hur arbetet med den nya hamnen fortskrider. Där fanns det mycket att imponeras av – skalan, framdriften och sättet att driva projektet. Det kommer att bli en fantastisk godshamn.

Namn: Thomas Andersson.
Ålder: 50 år.
Bor: Danderyd, norr om Stockholm.
Familj: Fru, tre egna barn och två bonusbarn.
Utbildning: Examen i ekonomisk historia.
Arbete: Nytillträdd vd för Stockholms Hamn AB.
Senaste båtresa: I november åkte jag passbåt till ön Stora skraggen där jag har min båt på vinterförvaring.