Lyxliv till sjöss

Tre pojkar beskådar kryssningsfartyget Oslofjord som ligger för ankar på Stockholms ström.

Peninsular & Oriental Steam Navigation Company är namnet på det rederi som sägs ha varit det första med att erbjuda kryssningar.

Verksamheten går så långt tillbaka som till 1837 när post och passagerare började fraktas sjövägen från England till Portugal och Spanien.

Några år senare introducerade rederiet kryssningar för privatpersoner med destinationerna Malta, Gibraltar och Aten. De var först i världen med konceptet och anses därför vara världens äldsta kryssningsrederi.

Efterfrågan var stor på resorna och för att möta kundernas behov byggdes allt större och lyxigare fartyg. Det var just med lyx som de stora rederierna konkurrerade om kunderna. De skapade bland annat större utbud av restauranger och mer saker att göra ombord.

Peninsular & Oriental Steam Navigation Company är namnet bakom P&O Cruises som sedan 2003 är en del av Carnival Cruises.

När flyget mer och mer tog över persontransporter fick kryssningsfartygen ett lite annorlunda fokus. Tidigare handlade det ofta om att transportera sig någonstans även om själva resan också var en upplevelse. Nu skiftade branschen fokus och valde istället att erbjuda kryssningar där fartygets storlek, exklusiviteten och lyxen kom i första hand. Vart fartyget egentligen åkte blev mindre viktigt.

Stockholm har sedan länge varit en populär destination för kryssningsfartygen. År 1884 började engelska rederier med kryssningstrafik till Sankt Petersburg och då anlöpte fartygen även Stockholm. Stockholmsutställningen 1897 lockade hit sex kryssningsfartyg och lika många kom under OS 1912.

År 1948 kom de första kryssningsfartygen efter kriget. Från omkring 1960 började kryssningstrafiken öka och slog rekord med 33 fartyg år 1969. Under 1990-talet inleddes en ny och snabbare expansion.

I år väntas så många som 287 kryssningsfartyg och 650 000 passagerare gästa Stockholms Hamnars hamnar.

Läs mer sjöfartshistoria på stockholmshamnar.se/historia (extern länk)

Foto: Sjöhistoriska museet/Sture David Lundström
Tre pojkar beskådar kryssningsfartyget Oslofjord som ligger för ankar på Stockholms ström.