Grensletruckar tar sjövägen till Stockholm Norvik Hamn

Två grensletruckar ombord på ett fraktfartyg

Två 16 meter höga grensletruckar har nu påbörjat sin resa sjövägen från Shanghai. Destination: Sveriges nya godshamn, Stockholm Norvik Hamn, som öppnar 2020.

De två första grensletruckarna har just lämnat Shanghai och påbörjat färden till Stockholm Norvik Hamn. Grensletruckarna transporteras på däcket på ett lastfartyg och beräknas komma till Stockholm i januari eller februari.

– De är de första av totalt åtta grensletruckar som kommer att hantera containrar i Stockholm Norvik Hamn. Till en början kommer truckarna köras av en operatör, men inom två år beräknas de vara helt automatiserade, säger Johan Wallén, marknads- och försäljningschef Stockholms Hamnar.

Truckarna, tillverkade av kinesiska ZPMC, är nästan 16 meter höga, väger 70 ton och kan lyfta ”en över tre” det vill säga kan bygga staplar på upp till fyra containrar i höjd.

Stockholm Norvik Hamn öppnar 2020 och ersätter containerterminalen i Frihamnen i Stockholm. Den nya containerterminalen kommer att drivas av Hutchison Ports som är en av världens ledande operatörer. Under hösten 2020 öppnar även roro-delen (för rullande gods) i Stockholm Norvik Hamn som Stockholms Hamnar driver i egen regi.

Pressbilder på Flickr

Bild 1 (extern länk)
Bild 2 (extern länk)

Kontakta oss gärna 

Ingrid Hansson, pressansvarig Stockholms Hamnar, 070-770 27 47, ingrid.hansson@stockholmshamnar.se.