Fördubblad omsättning för Stockholms Hamnars fastighetsverksamhet

Exteriör bild på Magasin 3 i Frihamnen

Ett strategiskt arbete med förvaltningen har bidragit till att omsättningen i Stockholms Hamnars fastighetsverksamhet har fördubblats på tio år. Fler och fler hyresgäster med publik verksamhet och miljöfokus flyttar nu in i hamnnära lokaler.

– Ett långsiktigt och systematiskt arbete med att marknadsanpassa hyrorna har bland annat bidragit till en ökad omsättning i vår fastighetsverksamhet säger Karin Brofelth, fastighetschef på Stockholms Hamnar. Energioptimering och förnyelsebar energi, som solcellsanläggningar, är andra framgångsfaktorer som har minskat våra kostnader.

Stockholms innerstad växer ut i Stockholms Hamnars områden i Värtahamnen och Frihamnen. För att stärka attraktionen i områdena arbetar Stockholms Hamnar aktivt med att hyra ut till publika verksamheter med miljöfokus. Ett exempel är Stockholm Brewing Co som sedan 2018 brygger och säljer ekologisk öl och driver restaurang med närproducerad och ekologisk mat i Magasin 3 i Frihamnen.

För flera stora byggnader, som före detta magasin och andra historiska byggnader, har Stockholms Hamnar även tagit fram strategier för hur de ska utvecklas. Ett framgångsrikt exempel är det välbesökta museet Fotografiska som hyr i Stora Tullhuset på Stadsgården.

Fastighetsverksamheten står för närmare 30 procent av Stockholms Hamnars totala omsättning. I lokalerna finns 350 hyresgäster som arbetar med allt från sjöfart och media till museum, restauranger och bryggeri.

Pressbild på Flickr

Till pressbild på Flickr (extern länk)