Torr sommar ger ovanligt låg vattennivå i Mälaren

Torbjörn Granqvist kontrollerar vattennivån i Mälaren

Den långa och torra sommaren ger lägre vattennivå än normalt i Mälaren. Stockholms Hamnar, som ansvarar för att reglera Mälaren via tappkanaler, har sedan månader tillbaka inte tappat ur något vatten på grund av den låga vattennivån.

Som en konsekvens av den långa ihållande sommaren är Mälarens vattennivå lägre än normalt, vilket bland annat leder till svårigheter när fritidsbåtar ska tas upp för säsongen.

– Alla tappkanaler är stängda och har varit så sedan slutet av maj, säger Torbjörn Granqvist, ansvarig för Mälarens reglering i Stockholms Hamnar.

Tidigare i år när vårfloden var i full gång och Mälarens nivå var högre än normalt släppte Stockholms Hamnar ut vatten motsvarande 60 fyllda Globen ur Mälaren per dygn för att nå ner till normalnivån.

Stockholms Hamnar reglerar och tappar ut vatten ur Mälaren i enlighet med en vattendom. Detta sker i Norrström (Riksbron och Stallkanalen) samt Hammarbyslussen, Karl Johan-slussen, avtappningskanalen (gamla Nils Ericsson-slussen bredvid Karl Johan-slussen) och Södertälje sluss. Tappningskapaciteten, maximal mängd vatten som man kan få ut ur Mälaren till Saltsjön, är idag drygt 800 m³ per sekund.

Fakta

Globens volym = 605 000 kubikmeter
Det skulle ta ca 40 år att fylla Globen med en vanlig vattenkran.

Pressbilder på Flickr

Pressbild 1 (extern länk)
Pressbild 2 (extern länk

Karta över tappställen i Stockholmstrakten