Partypingla med kulhål

Patricia vid Nybrokajen 1951

Stockholms mesta partybåt finns numera vid Söder Mälarstrand. För Patricia är med sina många år i Stockholm en institution i stadens nattliv, men få känner till att hon har en historia som handlar om betydligt allvarligare saker än dans, sena nätter och paraplydrinkar.

Historien om Patricia börjar 1938 då hon lämnar varvet i Middlesbrough i England för en tänkt framtid som fyrvaktarfartyg. Men historien vill annat och när det andra världskriget bryter ut året efter byggs hon om för att kunna fungera i krigstjänst. 1940 blir hon också utsatt för ett flyganfall vid evakueringen av Dunkerque men klarar sig.

Fyra år senare är hon med under en av krigets mest berömda dagar, den så kallade D-dagen den 6 juni 1944, då långt över 100 000 man landsätts i Frankrike. Patricias uppgift är att redan under natten placera ut lysbojar. Ett riskabelt uppdrag under krävande väderleksförhållanden, men ett uppdrag som hon klarade av.

Kriget tog tack och lov slut och Patricia fick under en kortare tid ett betydligt glamorösare uppdrag som eskortfartyg åt det engelska kungahusets yachter och följde till exempel med när drottning Elizabeth besökte Helsingfors under sommarolympiaden 1952.

1982 blir hon restaurangfartyg i Luleå och 1986 förtöjs hon slutligen i Stockholm och blir en central del av Stockholms nöjesliv. Här har de flesta stockholmare någon gång dansat.

Men den som tittar noga kan faktiskt fortfarande se kulhålen som otäcka minnen från en farligare och betydligt mindre glamorös tid.

Mer sjöfartshistorik hittar du på stockholmshamnar.se/historia

Foto: Stockholmskällan