Nu börjar äntligen kryssningssäsongen!

Kryssningsfartyg vid utfälld gångbrygga i Nynäshamns hamn

Sista helgen i april startar fartyget AIDAdiva kryssningssäsongen i Stockholms Hamnar. Stockholm är populärt och under säsongen väntas rekordmånga passagerare ge stora positiva effekter på besöksnäringen, som är en av de snabbast växande basnäringarna i Sverige.

Lördag 28 april klockan 8.00 startar kryssningssäsongen i Stockholms Hamnar när AIDAdiva lägger till vid Stadsgårdskajen. I år beräknas 276 fartyg gästa Stockholms Hamnars hamnar under kryssningssäsongen som varar från april till oktober.

– Rekordmånga kryssningspassagerare väntas i år när runt 650 000 passagerare besöker huvudstaden. Stockholm är en mycket populär destination och kryssningsturismen spelar en central roll för att ytterligare stärka Stockholm som turiststad och besöksmål, säger Stefan Hansson, styrelseordförande Stockholms Hamn.

Allt fler väljer kryssning som semesterform och Stockholm är en mycket populär kryssningsdestination. Stockholm räknas som en av ”Big five” tillsammans med Helsingfors, Tallinn, Sankt Petersburg och Köpenhamn.

– Det är med stolthet vi visar upp populära Stockholm. Kryssning är en snabbt växande reseform som numera är populär i alla åldrar, hos allt från barnfamiljer till pensionärer, säger Stefan Scheja, kryssningsansvarig Stockholms Hamnar.

34 av fartygen anlöper Nynäshamn och använder där en unik 260 meter lång hopfällbar brygga, en seawalk, som underlättar iland- och ombordstigning.

Alla väntade kryssningsanlöp finns med i listan över fartygsanlöp här på webbplatsen samt i den populära appen Cruise Stockholm.

2018 års nykomlingar

Många fartyg och rederier besöker Stockholm för första gången i sommar. Årets nykomlingar är:

 • Hanseatic – 28 april
 • MSC Preziosa – 1 maj
 • Norwegian Breakaway – 18 maj
 • Mein Schiff 1 – 27 maj
 • TUI Discovery – 29 maj
 • Star Breeze – 12 juni
 • Seabourn Ovation – 16 juni
 • Silver Spirit – 7 juli

Internationell kryssningstrafik i Stockholms Hamnar

 

2018*

  2017 

  2016 

2015

2014

 Kryssningsfartyg

276 263 230 247 264

  - varav turnaround 

69 73 57 53 42

 Passagerare  

  650 000    600 000   490 000   530 000   467 000 

 *beräknat antal

Miljöfakta kryssningsfartyg i Stockholms Hamnar

 • Stockholms hamn tar emot svart- och gråvatten, det vill säga toalettvatten samt dusch- och diskvatten. Tömning ingår i hamnavgiften och mottagningsanläggningar finns vid alla kajplatser i Stockholm. De senaste åren har 80 procent av kryssningsfartygen lämnat avloppsvatten i Stockholms Hamnar och oftast har de också möjlighet att rena vattnet ombord i egna anläggningar.
 • Länk till film och fakta om hantering av svart- och gråvatten: www.stockholmshamnar.se/avloppsvatten
 • Att lämna sopor ingår i hamnavgiften och de som lämnar sorterade sopor får rabatt på hamnavgiften.

Miljöfakta internationellt

 • De internationella regelverken för utsläpp i Östersjön skärps från 2019 för nya fartyg och från 2021 för existerande fartyg. Ett förbud innebär att alla passagerarfartyg antingen ska lämna avloppsvatten i land eller vara utrustade med godkända reningsanläggningar där kraven på rening är högre än idag.
 • Sedan skärpta regler för svavelutsläpp infördes i Östersjön har svavelutsläpp från fartygstrafik i området minskat avsevärt. Fartygen måste använda till exempel lågsvavligt bränsle, skrubber eller LNG. Sedan 1 januari 2015 är gränsvärdet för svavelbränsle 0,1 procent för Östersjön, Nordsjön och Engelska kanalen (SECA-området). Utanför SECA får svavelhalten i dagsläget inte överstiga 3,50 viktprocent men även där kommer kraven att skärpas.
 • Det pågår arbete att ytterligare skärpa kraven för utsläpp av kväveoxid och koldioxid.

Pressbilder på Flickr

Länk till pressbilder (extern länk)