Halvtid i bygget av Sveriges nya godshamn

Gigantiska stödmurselement placeras på botten

Stockholm Norvik Hamn öppnar 2020. Nu är det halvtid och det pågår en otrolig aktivitet på Norvikudden där byggnader, bro och kaj växer fram samtidigt som det banas väg för järnvägen.

Bygget av Stockholm Norvik Hamn har kommit halvvägs och man börjar se hur den nya hamnen kommer att se ut. Ett mäktigt bygge norr om Nynäshamn, sex mil söder om Stockholm.

Byggnader, kaj och bron över kommande järnväg växer fram samtidigt. Gigantiska stödmurselement som gjutits på plats placeras med millimeterprecision på botten med hjälp av enorma flytetyg. Både manskap och maskiner ända från Pajalagruvan är på plats för att ta hand om berget och bana väg för järnvägen.

– Stockholm Norvik Hamn är efterlängtad. Volymerna på både roro- och containersidan ökar och fartygen blir större. Stockholm växer och möjligheterna att skapa en hållbar varuförsörjning står högt på både vår och våra kunders agenda, säger Johan Castwall, vd Stockholms Hamnar.

Det är nu runt 350 personer på plats och det har arbetats mer än 500 000 timmar i Stockholm Norvik Hamn. Det går fort framåt för att kunna ta emot det första fartyget 2020.

– Jag är oerhört stolt över min organisation och alla entreprenörer på plats. Det finns en stor samlad kunskap både vad gäller expertis inom specialområden och generellt vad gäller hamnbygge. Just byggande av hamn är något som vi inom Stockholms Hamnar blivit bra på genom ett flertal stora projekt, säger Magnus Sjöberg, projektchef Stockholms Hamnar.

Följ bygget på Facebook

Stockholm Norvik Hamns Facebooksida (extern länk)

Pressbilder på Flickr

Pressbild 1 (extern länk) 
Pressbild 2 (extern länk) 
Pressbild 3 (extern länk)