Bilderna från förr

En Opel vinschas ombord på en Gotlandsbåt i början av 1960-talet

Sigvard ”Sigge” Hellström (1925-2016) var fotografen som på ett speciellt sätt lyckades fånga småstadsvardagen i Nynäshamn på 1950- och 60-talet där även livet i hamnen fick en framträdande roll. Under 2018 ställs hans bilder ut digitalt.

Sigge föddes i Medelpad 1925 och flyttade till Nynäshamn i vuxen ålder. I början av 1950-talet började han intressera sig för fotografi och fick möjlighet att gå en fotokurs hos den välkände fotografen Christer Strömholm. Med en nyköpt kamera av märket Rolleiflex tog han sedan tusentals bilder där många aldrig framkallades.

Under årens lopp var Sigge aktiv i Nynäshamns fotoklubb och fick flera fotografier publicerade i Nynäshamnsposten.

Kännetecknande för Sigge är att han hade förmågan att ta levande bilder som skildrar vardagslivet i en småstad. Ett talande exempel är bilden från Gotlandskajen i början av 1960-talet när en Opel vinschas ombord på den tidens Gotlandsbåt.

Under hösten 2018 blir bilderna sökbara via www.digitaltmuseum.se och visas i en så kallad webbutställning där fotografi, konst, vykort och bildtryck blir tillgängligt för museets virtuella besökare. Längre fram finns det förhoppningar om att bilderna ska kunna visas fysiskt inne på Nordiska museet.

Mer sjöfartshistorik hittar du på stockholmshamnar.se/historia

Foto: Sigvard Hellström, Nordiska museet