Stockholms Hamnar slog containerrekord 2016

Containers i Frihamnen

Rekordmånga containrar transporterades till Containerterminalen i Frihamnen under 2016. Närapå 54 000 containrar transporterats sjövägen direkt till den starkast växande storstadsregionen i Europa och Sveriges största konsumtionsmarknad.

I början av december 2016 slog Stockholms Hamnar det tidigare rekordet i Frihamnen på drygt 51 000 containrar*. Antalet hanterade containrar under 2016 blev 53 945.

– Det är mycket positivt att rederierna är nöjda med effektiviteten och samarbetet i Frihamnen och att det resulterar i ökade containervolymer. För samtidigt bygger vi en ny godshamn som framöver ska täcka en stor del av varuförsörjningen i den snabbt växande Stockholmsregionen, säger Henrik Widerståhl, vice vd och marknadschef Stockholms Hamnar.

Containerterminalen i Frihamnen är en effektiv terminal i hjärtat av Sveriges största konsumtionsmarknad med en tredjedel av Sveriges befolkning. Världens näst största containerrederi MSC trafikerar terminalen. Andra rederier som trafikerar containerterminalen är Team Lines, TransAtlantic Container och Unifeeder.

Stockholms Hamnar bygger en ny hamn söder om Stockholm, Stockholm Norvik Hamn, som beräknas öppna under 2020 med ett djupgående på 16,5 m (Östersjömax). Genom Stockholm Norvik Hamn blir det möjligt att frakta gods så nära landets största konsumtionsområde som möjligt sjövägen. Det ger stora miljövinster samtidigt som det avlastar landets redan idag hårt belastade väg- och järnvägsnät.

* Container avser en TEU (Twenty foot equivalent unit) som motsvarar en 20-fots container.

Pressmaterial 

Länk till rörligt material/pressfilm - containerlyft i Frihamnen i Stockholm (extern länk)

Länk till pressbild på flickr (extern länk)