Rekordmånga kryssningsresenärer i Stockholms Hamnar

Flygbild över Värtahamnen med Frihamnen i bakgrunden

Årets kryssningssäsong slår rekord med totalt 600 000 passagerare i Stockholms Hamnar. Passagerarna spenderar över en halv miljard kronor i Stockholmsregionen.

Den 13 oktober avslutas kryssningssäsongen när fartyget Norwegian Getaway kommer till Nynäshamns hamn. Antalet kryssningspassagerare är i år rekordmånga, 600 000. Det är en ökning med 22 procent jämfört med i fjol.

– Varje månad sedan nästan ett år tillbaka har Stockholm vuxit som internationell besöksdestination. Omsättningen från kryssningspassagerarna är viktig för både besöksnäringen och hela Stockholmsregionen, säger Thomas Andersson, vd på Visit Stockholm.

Under säsongen för internationella kryssningsfartyg, maj till oktober, gästade 263 fartyg Stockholms Hamnar. Av dessa var rekordmånga, 73 fartyg, så kallade turnaround med passagerare som inleder och/eller avslutar sin kryssning i Stockholm. Passagerarna spenderar då ofta en extra dag och natt i land vilket gynnar turistnäringen ytterligare. Kryssningsresenärerna spenderar sammanlagt över en halv miljard kronor på sightseeing, hotell, restauranger och shopping i Stockholm.

– Det är positivt att passagerarna ökar och att Stockholm behåller sin popularitet som kryssningsdestination när vi samtidigt utvecklar och anpassar kajer för att kunna erbjuda rederierna riktigt bra service, säger Stefan Hansson, styrelseordförande Stockholms Hamn.

I år färdigställdes ett helt nytt kryssningsläge i Värtahamnen för att kunna ta emot fler fartyg. Förra årets nyhet Seawalk, en 260 meter lång hopfällbar gångbrygga i Nynäshamn, har lett till att flexibiliteten och servicen har ökat. Av säsongens fartyg kom 22 till Nynäshamn och nästan alla använde gångbryggan.

Fakta internationell kryssningstrafik i Stockholms Hamnar

 

  2017 

  2016 

2015

2014

 Kryssningsfartyg

263 230 247 264

  - varav turnaround 

73 57 53 42

 Passagerare  

 600 000   490 000   530 000   467 000 

 
Säsongen för internationella kryssningsfartyg pågår från maj till oktober. Färjetrafiken i Östersjön kör året runt och trafikerar Finland, Polen, Baltikum och Ryssland. Med färjetrafiken reser varje år runt elva miljoner passagerare.

Pressbilder

Bilder på Flickr:

bit.ly/2yaAq2c
bit.ly/2zchTCs
bit.ly/2yCp61E
Bildtext: Värtahamnens nya (2017) kryssningsläge i förgrunden.

Bild på rörlig gångbrygga på Flickr:

bit.ly/2f4wC9s

Film om den rörliga gångbryggan i Nynäshamn