M/S Seattle i sin glans dagar

Två stuveriarbetare i Frihamnen 1962 framför lastfartyget M/S Seattle

Vi befinner oss i Frihamnen 1962 där två rutinerade stuveriarbetare tar en liten paus i arbetet. Lastfartyget som tornar upp sig bakom dem bär ett stolt J på fören.

Fartyget heter M/S Seattle och är en del av Johnsonlinjen, som i sin tur är en central del av den mäktiga Johnsonkoncernen.

Allting började 1890 då Axel Johnson startade rederiet Nordstjernan. Efter Panamakanalens invigning 1914 inledde rederiet trafik till Nord- och Sydamerikas västkust under namnet Johnsonlinjen. Rederiet var mycket tidigt med att gå över från ånga till dieseldrivet, vilket bidrog till framgångarna då dieseldrivna fartyg var snabbare och krävde mindre bunker.

Ofta beställde Nordstjernan sina fartyg från svenska varv och inte sällan i långa serier. M/S Seattle var ett av åtta systerfartyg i den så kallade Seattleserien som byggdes 1946 på Kockums. Seattleserien blev omtalad för fartygens rena linjer och den för tiden höga maxfarten på nästan 20 knop.

Under det tidiga 1960-talet då bilden är tagen står Johnsonlinjen på sin höjdpunkt. Men redan på 1970- och 80-talen hårdnade konkurrensen betydligt och 1991 lade Johnsonkoncernen ner rederiverksamheten till förmån för byggnadsindustrin och sitt företag NCC.

Smäckra M/S Seattle slutade sin bana hos upphuggare i Taiwan 1974.

Mer hamn- och sjöfartshistoria hittar du på Stockholms Hamnars historiska webbplats (extern länk)