Fina bananer i Frihamnen

Svartvit bild där ett gäng herrar står och sorterar i ett hav av bananstockar

Året är 1952 och på Banan-Kompaniet i Frihamnen är det full rulle. Krigsåren då inga bananer fanns att tillgå börjar kännas avlägsna och svenskarnas konsumtion av ”världens snabbaste frukost” är återigen på topp.

Banan-Kompaniet bildades 1909 och lyckades snart, bland annat genom intensiv marknadsföring, göra den gula frukten mäkta populär. Stor betydelse för framgången hade också kompaniets samarbete med redaren Sven Salén vars kylfartyg fraktade bananerna från Sydamerika till Sverige.

1928 byggde Banan-Kompaniet den för sin tid toppmoderna anläggningen i Frihamnen med huvudkontor, egen kaj, packningshallar och mogningslager för 20 000 bananstockar. I lagerlokalerna installerades - efter de senaste rönen - speciella bananmogningsboxar som isolerades på insidan med kork.

På 1950-talet började branschen förändras då allt färre transoceana fartyg kom ändå till Stockholm. Men trots att bananerna nu kom hit med tåg så blev Banan-Kompaniet kvar på sin klassiska plats i Frihamnen.

Under åren 1994 till 1996 utfördes en omfattande tillbyggnad och renovering av anläggningen under överseende av Stadsmuseet som klassat byggnaden som kulturhistoriskt värdefull.

Banan-Kompaniet ägs idag av det amerikanska företaget Dole och huset ägs av Stockholms Hamnar.

Mer historia hittar du på Stockholms Hamnars historiska webbplats (extern länk)

Foto: Stockholmskällan (extern länk)