Unik kajkonstruktion för kryssningsfartyg på plats i Stockholms Hamnar

Seawalk

Om inte fartyget kommer till kajen får kajen komma till fartyget. Nynäshamns hamn har utrustats med en unik utvikbar brygga som utökar servicen och kryssningskapaciteten i Stockholms Hamnar. Den tar i land 3000 kryssningspassagerare på en halvtimme.

Lagom till kryssningsstarten i maj invigdes Stockholms Hamnars senaste och mest spännande kajkonstruktion i Nynäshamns hamn. Det är en seawalk, en 260 meter lång utvikbar gångbrygga som likt en tumstock kan vecklas ut till fartyget. Med hjälp av seawalken kan passagerare och bagage komma av och på fartyget utan att åka transportbåt till och från land. När inget kryssningsfartyg ligger inne är gångbryggan infälld.

– Det finns bara tre liknande konstruktioner i världen och vi förbättrar servicen och flexibiliteten för kryssningstrafiken avsevärt med investeringen i denna seawalk, säger Henrik Ahlqvist, kryssningsansvarig på Stockholms Hamnar.

Seawalken är mellan 4 och 9 meter bred och mindre fordon kan köra på den för att transportera bagage och annat som fartyget behöver. 3000 personer kan tas i land på en halvtimme. Förtöjningsutrustningen kan användas i vind upp till 14 m/s.

Under sommarhalvåret 2016 beräknas 240 kryssningsfartyg med en halv miljon passagerare att gästa Stockholm.

Flera pressbilder och film i mapp på flickr 
Film på seawalk